Analóg-digitális átalakítás, digitális hang jellemzői

Manapság a hangok rögzítése, tárolása, feldolgozása szinte kizárólag digitálisan történik. Ugyanakkor a hangforrások (hangszerek, zene, beszéd, ének, ..) analóg hangot bocsátanak ki, és fülünk is ezt tudja érzékelni. Át kell tehát az analóg hangot alakítani előbb digitálissá, így végezhetjük el a szükséges műveleteket: rögzítjük, tároljuk, szerkesztjük, keverjük, megtörténik a kiemelés, szűrés, hangszínbe történő beavatkozás, effektezés, zajcsökkentés és mindenféle más trükközés.

Meghallgatáskor viszont a digitális hangjelet vissza kell alakítanunk analóggá, ezt sugározzák a hangdobozok, fejhallgatók. Mikor a számítógépen a skype programot használjuk, a hangkártyánk minden pillanatban elvégzi ezeket az átalakításokat.

Az A/D átalakításnak fontos jellemzői vannak, a paramétereket viszont jól kell beállítani, mert ettől függ majd a tárolt hang minősége és egyúttal a tárhely kapacitásának az igénye is.

Analóg jelből úgy lesz digitális, hogy igen sűrűn mintákat veszünk a jelből, és a minták értékét kettes számrendszerben tároljuk. Shannon tétele értelmében legalább kétszer akkora gyakorisággal kell mintát vennünk a jelből, mint a benne előforduló legmagasabb frekvencia. Ekkor tudjuk biztosítani a megfelelő minőséget, jelhűséget. Lehet kisebb frekvenciával is mintavételezni, de ekkor elég sok adatot veszítünk. Minél nagyobb lesz a mintavételi frekvencia, a digitális jel annál jobban közelíti az analógot, viszont egyre több adatot kell tárolnunk. Az egyik fontos paraméter tehát, a mintavételi frekvencia.

A másik, a minőséget meghatározó paraméter, hogy az egyes minták tárolása hány biten történik. Ez a kvantálási érték megállapítását, és annak kódolását jelenti kettes számrendszerben. Bitmélységnek is nevezhetjük. Például 8 bites bitmélység esetén 28, vagyis 256 féle értéket tudunk tárolni, tehát a hangerő értéke 256 féle lehet, ennyi lépcsőben változhat. Ennél finomabb felbontást is el tudunk képzelni.

A digitális hang előállításakor tehát figyelemmel kell lennünk a jelben előforduló legnagyobb frekvenciára, ettől függően állapítjuk meg a mintavételi frekvenciát. Az analóg jel amplitúdójának pontos követéséhez pedig a kvantálást, bitmélységet kell meghatároznunk. Ne gondoljunk automatikusan a 20kHz-es felső határra hangjelek esetén, riportkészítésnél a beszédhang meg sem közelíti ezt. Más a helyzet egy zeneműnél, itt természetesen a teljes hallható hangtartomány átvitelében kell gondolkodni. Ezért választották az audio CD esetében a 44,1kHz-es mintavételi frekvenciát és a 16 bites kvantálást. Előbbivel a frekvenciatartományban a magas hangok jelenlétét is biztosítjuk, utóbbival 216 számú, azaz 65 536 féle értéket vehet fel a hangerő.

Az említett 44,1 kHz-es mintavételi frekvencián kívül szabványos értékek a 22,05 kHz, 11,025 kHz (gyengébb minőség, beszédhangra), 8 kHz (telefóniában). Jobb minőséget adó szabványos értékek a 48kHz, (DAT, DVD, Dolby Digital) 96kHz (audio DVD). Használjuk még a 32kHz-et elsősorban DV kazettáknál. Bitmélységként általában a 8, 16, 20, 24, 32 értékekkel találkozunk.