Az audio CD

Annak ellenére, hogy az audio CD népszerűsége, eladhatósága világszerte csökken (elsősorban az ára miatt, hiszen az internetes fájlcserélőkön ingyenesen zenéhez juthatunk, igaz a szerzői jog rendszeres megsértésével), viszonyítási alapként mégis meg kell ismerjük jellemzőit, mert a sok egyéb tömörített és tömörítetlen fáljformátum esetén mindig azt vizsgáljuk, minőségük hogyan viszonyul az audio CD-jéhez.

Röviden a létrehozásának szükségességéről: a hetvenes évek közepére felmerült az igény a bakelitlemeznél könnyebben kezelhető, kevésbé sérülékeny, jobb minőségű hangot visszaadó, a szalagnál kevésbé zajos, hosszabb zeneművek tárolására is alkalmas hordozó kialakítására. A számtalan kísérleti stádiumban lévő formátum versenyét a Sony-Philips cég együttműködésével fejlesztett CD-DA (Compact Disc Digital Audio) formátum nyerte el, amelyet az ún. Red Book szabványban pontosan definiáltak, és 1982-ben dobták piacra az új terméket.

A 120 mm átmérőjű 1,2 mm vastag optikai lemezen 74 perc 33mp zene tárolható, így a fejlesztésbe bevont zeneszerzők kérésének megfelelően Beethoven IX. szimfóniája pontosan elfér rajta. A lemez belülről olvasható kifelé, belül egy tartalomjegyzék van rajta (TOC= Table of Content), aztán a tetszőleges hosszúságú számok, melyekből maximum 99 db lehet, köztük szabvány szerint 2mp szünet.

A hanginformációt digitálisan tárolják, a nullák és egyesek sorozata egy folytonos spirálmeneten helyezkedik el. Mivel az adatolvasási sebesség állandó (CLV – Constant Linear Velocity), 1,2 m/s, ezért a CD egyre lassabban forog, ahogy előrehaladunk a számok kiolvasásában.

Néhány műszaki adat: a frekvenciaátviteli tartomány 20Hz-20kHz között egyenletes, a jel/zaj viszony 85dB, a torzítás nem éri el a 0,03%-t. A dinamikatartomány 96dB. Ezt a hangminőséget nevezzük audio CD minőségnek és ez jelentős előrelépés volt a korábbi technológiákhoz képest. További részleteket is megtudhatunk számos forrásból.[5]

Fontos adat, hogy az analóg jelet 44,1kHz-es mintavételi frekvenciával digitalizálják, a mintákat 16 biten tárolják. A lemez letapogatása 780nm-es lézerrel (ez a vörös színnek felel meg) történik.

Az adatstruktúrára nem térünk ki, több forrásból olvasható. (Csánky, 2000)

A formátum elterjedéséhez szükség volt azonnali nagy mennnyiségű lemez előállításra, új, zajmentes, digitális felvételek készítésére, lejátszók gyártására, lemezek tömeges sokszorosítására. Mindezt ügyesen koordinálták, így a CD hamar népszerűvé vált.

A karcolódás, piszkolódás miatti hibás bitek javítását hibafelismerő, hibajavító kódokkal, továbbá ún. keresztirányú átszövéssel oldották meg. A lemezek sokszorosítása eleinte kizárólag préseléssel történt, ma is ez gazdaságos nagyobb darabszámok esetén, és tartósabb jeltárolást biztosít, mint a megírt CD. A préselt (nem lézerrel írt) optikai hordozó olvashatóságára több évtizedet garantálnak a gyártók.