A rádió hangja, műsorsugárzás, DAB

Elsősorban a technikai megvalósítás szempontjából tárgyaljuk a rádiós műsorszórást.

Terjesztési technológiák

Legkorábban a vezetékes technológia valósult meg, gondoljunk csak a Puskás fivérek híres telefonhírmondójára, de 1950-től még mintegy 10-15 évig a vezetékes rádió is elterjedt volt Magyarországon (részben politikai okokból).

Az adóantenna útján történő műsorsugárzás (vezeték nélküli) hazánkban 1925-ben indult el.

Hosszúhullámú, rövidhullámú, középhullámú frekvenciatartományokban elég nagy távolságokra lehet sugárzással eljuttatni a jelet. Az országos lefedettséget és a határon kívülre szóló rádióadásokat már a harmincas évektől ezzel a technológiával valósítottak meg. Ezekben a frekvenciatartományokban amplitúdómodulált (AM) jelet sugároztak. Ez olyan 7-8 kHz-es sávszélességet biztosított, ami már szerény minőségű zenei élvezetet is lehetővé tett monoban.

Az ultrarövidhullámú adások (URH) 60-as években történő elterjedésével már a sztereo közvetítések is megvalósulhattak, a kissé bonyolultabb frekvenciamodulált (FM) technológia révén az átviteli tartomány 11KHz-ig terjedt. Ezzel viszont a besugározható körzet rövidült le, így az adóállomásokat sűrűbben kell elhelyezni (30-100 kilométerenként). Az analóg műsorsugárzás máig is megvan.

A Magyar Rádió középhullámú és 100MHz-es URH sávban történő adásairól naprakészen az Antenna Hungária alábbi honlapjáról tájékozódhatunk.[8]

Napjaink rádiózási lehetőségei az utóbbi másfél évtizedben tovább bővültek. Az analóg földi műsorszórás mellett megjelent a földi digitális műsorsugárzás, foghatunk műholdas csatornákon kisugárzott rádiójelet, és számítógépünk révén szinte végtelen számú internetes rádiócsatornához juthatunk hozzá (streaming audio jelek formájában).

DAB (Digital Audio Broadcasting)

Az FM műsorszórás javítására, a telítődött frekvenciaspektrum kiváltására már a 90-es évektől kísérletet tettek. A digitális műsorszórásnak számtalan előnye van, több szolgáltatást biztosít, jobbak a vételi lehetőségek. A digitális műsorszórás is történhet műholdon (satellite), kábelen (cable) vagy földfelszínen (territory).

Egy digitális modulációs eljárással a hanganyag mellé járulékos információkat lehet csatolni, például képeket, szöveges információt is. Az információtovábbítás kis csomagokban történik, zavarvédettebb a jel, nem érzékeny reflexiókra, nincs zaj, torzítás. Magyarországon jelenleg az elterjedtsége igen kicsi, az adások vételéhez új vevőkészülék kell. Az országos lefedettség jelenleg kb. 30%-os.

„A DAB (Digital Audio Broadcasting) egy digitális modulációs eljáráson alapuló rádió-műsorszórási eljárás, amely a hallgató számára megbízható vételt biztosít még kedvezőtlen terjedési körülmények, vagy autózás közben is, ha a megfelelő adóhálózat rendelkezésre áll és jobb, CD-közeli hangzást biztosít, valamint képi vagy szöveges kiegészítő információk átvitelének lehetőségét nyújtja.” – olvashatjuk az adást végző Antenna Hungária ZRT. honlapján. Az adás részleteiről, műszaki paraméterekről is itt olvashatunk bővebben.[9]