Hangfeldolgozó berendezések

A forrás és végpont között átalakító, illesztő, erősítő berendezések sokasága van, összefoglaló nevük: hangfeldolgozó egységek. Feladatuk a jel korrekt feldolgozása, megfelelő szintre hozása, a szükséges korrekciók megvalósítása.

Előerősítők

Az előerősítők kis jelek fogadására alkalmas, esetenként speciális átviteli karakterisztikájú erősítők. Ilyenek például a mikrofonok, hangszedők, magnófejek jelének fogadó erősítő fokozatai. Az előerősítő külön egység (doboz) is lehet, vagy a főerősítő bemeneti csatlakozóihoz kapcsolódik, tehát egy belső szerkezeti egység.

Hangkeverők

A hangkeverők (keverők, pultok) kis-és nagyszintű jelek fogadására alkalmas, több bemenettel ellátott (4-32) erősítők, csatornánkénti szint és hangszínbeállítással, bemeneti érzékenység állítással, szűrőkkel (csatornaszabályozók) és a kimenetekre történő kapcsolódási lehetőségekkel.

A bemenet lehet mikrofon és vonalszintű, fontos a finombeállítása a „gain” potméterrel. Ezután a minimum három, de inkább még több frekvenciaponton hangszín kompenzálási lehetőség beállítása következik. A jelet effektcsatornára is küldhetjük, panoráma szabályozóval a jobb és baloldal arányát állítjuk be, a csatornaszint szabályozóval a kivezérlés jelzőt figyelve a jelszintet állíthatjuk be.

Kapcsolókkal a csatornákat a kimenetek bármelyikére küldhetjük. A Master csatornán valamennyi rákapcsolt jel hallható és ennek szintje együttesen állítható egy fő szabályozó potenciométerrel.

A kimenetek különböző szinteken, csatlakozókon jelenhetnek meg (main, aux).

A keverőpult fontos része a kivezérlésjelző, amely lehet mutatós, de ma már általában LED sor jelzi a hangszintet. Ennek értékét folyamatosan figyelnünk kell, hiszen az idő függvényében szélsőséges változások következhetnek. LED-es (fénydiódás) jelzősor esetén hasznos szolgáltatás a csúcsszint tartás, ezzel jobban észrevehetővé válik a legmagasabb érték.

A keverők általában rendelkeznek egy 48V-os fantomtáppal a kondenzátormikrofonok részére. Ezt kapcsolhatóan küldjük ki a mikrofonkábelen keresztül.

Természetesen ne lepődjünk meg, ha a leírtaktól eltérő megoldásokkal találkozunk, hiszen a keverőasztalok is lehetnek analógok és digitálisak, stúdióban használt asztali és forgatásnál használt hordozható kivitelűek, jobb nevű cég által gyártott minőségi kivitelűek vagy leegyszerűsített olcsóbb kategóriájúak. Lényeges tulajdonságuk a sokrétű alkalmazhatóság, zajtalanság, üzembiztosság, jól átlátható kezelőszervek, megbízható minőség.

Nyolc bemenetű analóg hangkeverő látható tolópotméterekkel, ki-és bemeneti csatlakozókkal, LED kijelzősorral.
2.11 ábra Egy tipikus hangkeverő

Virtuális hangkeverőt találunk a számítógépünkben is. A hangkártya szoftverét megnyitva, a ki-és bemeneti csatornák jelszintjét állíthatjuk (rögzítés, lejátszás). A lejátszás szintbeállítását észre fogjuk venni, hiszen a hangszóró ennek megfelelően szól. Felvételnél a helyzet már nem ily egyértelmű, hiszen állíthatjuk a lejátszási hangerőt is, de ezzel nem oldjuk meg a bemeneti jelszint kérdését. Felvételkor a mikrofon és a vonali csatlakozó jelszintjének megfelelő beállítása a fontos, hogy a felvett hang sem túl halk, sem torz ne legyen.

Erősítők

A köznyelvben minden olyan berendezés, ami a jelszintet alakítja át egyszerűen csak erősítő. A hangerősítő alapvető típusai: kétcsatornás, több bemenetű erősítő, keverőerősítő, sokcsatornás (házimozi) erősítő, végfok – végerősítő – teljesítményerősítő a nagy hangteljesítmények előállítására.

Házimozi erősítők

Elsősorban otthoni használatra gyártott ún. receiverek, tehát rádió vevőkészülékkel egybeépített, legalább 5.1 csatornás keverőerősítők. A hangszórók megfelelő elhelyezésével a DVD-ken forgalomba kerülő filmek térhatású hangját is nagyszerűen adják vissza otthoni körülmények között. A minőségi rádiózás, zenehallgatás, televíziózás nélkülözhetetlen eszközei. Mint központi hangcentrum köré települnek az otthoni audio-video eszközök, a televízió, a DVD felvevő-lejátszó, a BD (Blu-ray Disc), a videomagnó, a kamera és a hangdobozok.

A képen egy középkategóriás házimozi erősítő látható, előlapján nyomógombok a bemenet választáshoz, üzemmód kapcsoló, kijelző, forgatógomb a hangerő szabályozáshoz.
2.12 ábra Egy középkategóriás házimozi erősítő