Hangtároló eszközök, hordozók

E fejezetben a hangok tárolására használt hordozókról lesz szó.

Szalagos tárolók

A mágnesszalagos tárolók, vagyis a szalagok azon az elven működnek, hogy a hangjel frekvenciájának és intenzitásának függvényében a jelet”felírjuk” a szalagra, tehát a szalag hordozórétegének elemi részecskéit felmágnesezzük, elrendezzük a jelalak függvényében. A jel így tárolódik és később visszaolvasható. Az írást és az olvasást az úgynevezett fejegység végzi, ahol a fej légrésében a jelalakkal arányos mágneses tér keletkezik. Az elmúlt évtizedekben a szalagos és kazettás hangmagnetofonok analóg jeltárolást biztosítottak. Az 1985-ben megjelent DAT (Digital Audio Tape) már jobb minőségű digitális jeltárolást tett lehetővé. Napjainkban e készülékeket elsősorban az archívumok anyagainak lejátszására használják.

Optikai tárolók

Az optikai olvasók-írók PC-ben is történő megjelenésével elérhetővé vált az adatok, a hangzó anyagok, a képek, videók optikai tárolásának lehetősége akár otthoni használatra. A folyamat a 90-es évek elején kezdődött, s ma már a kis kapacitású CD korong (650-700-800 MB) is lassan kiveszőben van. A 2000-es évek elején helyét a DVD vette át (4,7; 8,5; 9,4; és 17 GB kapacitású korongok), pár éve pedig a HD DVD és a Blu-ray diszkek (BD) versenyének voltunk tanúi, amiből a BD lett a győztes. Napjainkban 25 GB kapacitású lemezeket írhatunk, ha valamit ilyen módon szeretnénk hosszú távra elmenteni. Az említett hordozók fizikai mérete ugyanaz, de a rétegek elhelyezése, száma, a rajtuk lévő írás (0,1 jelsorozat) sűrűsége más. Az olvasólézer hullámhosszának változtatásával, a hordozóréteg jobb elhelyezésével néhány évtized alatt sikerült nagymértékű kapacitásnövekedést elérni.

Az ábrán a három optikai hordozó (CD, DVD, Blu-ray) keresztmetszete látható, benne az információhordozó felület elhelyezkedése, és felülnézeti rajzon a lyukak méretmegjelöléssel.

2.13 ábra Az optikai hordozók jellemzői[12]

Látható, hogy a BD-nél a 405 nm-es hullámhossz jobban fókuszálható, és a tároló réteg közvetlenül az olvasási oldal közelében van, így a lényegesen sűrűbb adatok kiolvasási pontossága megnőtt.

Merevlemezes tárolók

Ezt a tárolási módot a számítógép használók szinte percenként alkalmazzák gépükön. Utalni szeretnék rá, hogy stúdiókban, folyamatos gyártási feladatoknál, a hang, a kép, a mozgókép tárolására elsősorban nem a számítógép saját merevlemezét, hanem külső tároló egységeket használnak egyedileg vagy rendszerbe kapcsolva. A külső merevlemezek azért biztonságosabbak, mert nincsenek folyamatosan a számítógépre kapcsolva, így élettartamuk hosszabb (ezért kell leválasztani a gépről, ha nem használjuk). Rendszerbe kapcsolva pedig a biztonság 100%-os is lehet a folyamatos tükörmásolat révén (raid üzemmódok).[12] Takács Ferenc (2004): Hangstúdiótechnika. Műegyetemi Kiadó, Budapest