Hang kimeneti eszközök

A kimeneti eszközök feladata, hogy az elektromos jelből ismét akusztikai jelet állítsanak elő. Az átalakítások az esetek nagy részében nem pontos, nem lineáris, tehát változást, mondjuk ki minőségromlást eredményeznek. Ezek a kimeneti eszközök a hangszórókból felépülő hangdobozok vagy a fejhallgatók a hangátviteli lánc legfontosabb elemei, mert olcsón jó hangszórót gyártani nem lehet. Az esetek többségében ezek tekinthetők a leggyengébb láncszemeknek. Ráadásul még két jó minőségű drága hangdoboz sem szól egyformán.

Hangszórók, hangdobozok

Kezdjük a legelterjedtebb elektroakusztikai átalakítóval az általánosan használt dinamikus hangszóróval, amely a dinamikus mikrofon inverze. Az elektronikus bemenőjel egy tekercsre kerül, amely a kölcsönhatás következtében mozogni kezd egy állandó mágneses térben. A tekercshez membránt erősítve, azt megfelelően rugalmasan felfüggesztve elérhetjük, hogy a membrán pontosan a hangjel ütemének és rezgésszámának megfelelően hozza mozgásba a levegő részecskéit.

Egy dinamikus hangszóró keresztmetszeti rajzán láthatók a szerkezeti részek, a ház, a membrán, a tekercs és az állandó mágnes.

2.14 Dinamikus hangszóró[13]

Egy adott hangszóró nem tudja azonban egyaránt jó hatékonysággal a mély, a közepes, és a magas hangokat is megszólaltatni, ezért egy hangdobozba többféle méretű hangszórót kell elhelyezni. A nagyméretűek biztosítják a mélyhangok (20Hz –től 400-600 Hz-ig) egyenletes sugárzását. A közepes méretű (kb. 10-20cm átmérőjű) hangszórók a középhangokat (~400-6000 Hz-ig) sugározzák. A kisméretű hangszórók, az ún. dómsugárzók, erősen irányítottan a magas hangok átalakítását szolgálják.

Ez így igen egyszerűen hangzik, de biztosítani kell sávszűrőkkel, hogy melyik hangszóróra milyen sávhatárolt jel jusson, ami újabb hibalehetőségeket hordoz magában, és akkor még nem beszéltünk a doboz (zárt vagy reflexnyílásos) hatásairól, mert jó hangdoboz nélkül nincs jó hangzás. Ezért kell a tervezőmérnököknek a süketszobában kísérletekkel vizsgálniuk, hogy végül egy viszonylag egyenletes frekvenciaátvitelű és szubjektív megítéléssel is jó hangdoboz jöhessen létre. Mindezek fokozottan érvényesek a stúdiók audio monitoraira.

Különösen felhívjuk a figyelmet a PC-khez tartozó hangsugárzókra, amelyek között a néhány tízezer forintos aktív hangfal már drágának számít, de ne higgyük, hogy minőségi lehallgatásra jó. A stúdiókban számítógépes utómunkával vágott hanganyagok, videók hangját lehetőleg minőségi monitorokon hallgassuk vissza, hiszen profi berendezéseken jó hallású hangmérnök kompenzálgatja az anyagot, de nem mindegy, hogy mihez képest? Nem is beszélve arról, hogy ha megszokjuk a rossz hangképet, akkor már elbizonytalanodunk, végső esetben a rossz hangzáshoz hozzáromlik a hallásunk.

A fejhallgatók

A fejhallgatók más akusztikai élményt biztosítanak mint a hangdobozok. Nincs meg bennük a terem akusztikája, tehát sterilebb, tisztább hangképet adnak. Hiányzik az akusztikai csatolás a két oldal között, jobban méretezhető, mint a hangdoboz, hiszen a hangdobozok tervezői nem tudják előre, hogy milyen teremben, hogyan fogják elhelyezni berendezésüket.

A fejhallgatók lehetnek nyitott és zárt kivitelűek. Ha már fejhallgató, akkor legyen zárt, hogy valóban csak a belőle sugárzott hanganyag jusson a fülünkbe és zárja ki a külvilág zaját. Az elvárás: a teljes hallható tartomány minél kisebb ingadozásokkal történő átvitele, no meg a torzítatlanság.

A helyszíni felvételeknek a „füles” kizárólagos, de legalább is leghasznosabb eszköze, mivel kizárja a külvilág zavaró hangjait (kontroll monitort mégsem vihetünk magunkkal). Stúdióban a szerkesztési munkához már kevésbé használjuk, de hangkeverőhöz csatlakoztatva, lehallgatásra, anyagok kereséséhez, mégis mindennapos a használata, főleg azért, hogy ne zavarjuk a stúdióban folyó munkát, a szerkesztőt, rendezőt stb.

A képen egy nagyméretű, a fület körülölelő párnákkal ellátott fejhallgató látható, ami biztosítja a külső hangok, zajok szűrését.
2.15 ábra Zárt, jó minőségű fejhallgató