Hangeszközök csatlakozói

Egy átlagos hangkeverőn találhatunk legalább 3 féle csatlakozót (XLR, RCA, 6,35mm jack), ezt még kiegészíthetjük néhány gyakran előforduló típussal.

Az XLR csatlakozó eredeti gyártója a Canon, így ezen a néven is ismerik. Dugó és aljzat kivitelben, 3, 4 és 5 pólusú változatai léteznek. Bekötése többféle lehet, hiszen mikrofon csatlakozó kábelnél, hangszóró kábelnél is használjuk, ráadásul alkalmanként tápfeszültség is mehet rajta. Szimmetrikus és aszimmetrikus bekötése is előfordulhat, így ne csodálkozzunk, hogy egy adott kábeltípus nem jó mindenhová. Igen stabil érintkezést biztosít és csatlakozás után arretál, tehát a szétcsúszás ellen védett. Keverők, mikrofonok, kamerák, asztali stúdióberendezések leggyakrabban használt, legprofibb csatlakozója.

A fotón egy-egy árnyékolt kábelre szerelt 3 pólusú XLR csatlakozó dugója és aljzata látható.
2.17 ábra XLR3 dugó és aljzat

RCA csatlakozót szinte minden amatőr készüléken találunk, hang - és videoátvitelre egyaránt használjuk, de az ún. broadcast (professzionális) technikában is jelen van. Nem téveszthető el a kábel bekötése, hiszen a belső rúd a melegpont, a külső henger az árnyékolás, a színjelölések pedig további tájékoztatást adnak. Hangcsatlakozás esetén a fehér és a piros színjelölésű a bal és a jobb csatorna. A sárga jelű a kompozit videokábeljelhez tartozik.

A fotón egy 3 érpáros kábelen fehér, piros és sárga színjelzésű RCA csatlakozók vannak, továbbá 3,5 és 6,3 mm átmérőjű jack csatlakozó átalakítók.
2.18 ábra Az RCA és a jack csatlakozók, átalakítók

A jack csatlakozókat eredetileg a telefontechnika számára fejlesztették ki több mint 100 évvel ezelőtt. Fajtái átmérő szerint: 2,5 mm-es, 3,5 mm-es, 6,35 mm-es. A berendezéseken az aljzat, a kábeleken a dugó található.

Hangtechnikában mono és sztereo kivitelben is találkozhatunk velük, aszimmetrikus és szimmetrikus bekötéssel. A fejhallgatók leggyakoribb csatlakozója.

Többpólusú kivitelük a videotechnikában a kiskamerák kimenőjelét továbbítja, más esetekben kombinált fejhallgató-mikrofon csatlakozóként is ismert.

Az S/PDIF (Sony/ Philips Digital Interface Format) koaxiális kábelen RCA csatlakozóval teszi lehetővé az audio jelfolyam továbbítását, vagy optikai kábelen Toslink csatlakozó használatával vezethetjük a digitális hangjelet.[14]14

Egy optikai lejátszó digitális jelkimeneteinek a fotóján RCA és Toslink típusú aljzatok láthatók.
2.19-es ábra S/PDIF csatlakozás RCA és Toslink aljzattal

Az USB, mini USB csatlakozó jellemzően a digitális diktafonok ki-és bemeneti csatlakozója, így a hangfile-t közvetlenül át tudjuk emelni a számítógépre, szerkesztő programba.

A Fire Wire kábel (IEEE1394) a kamerák kimeneti csatlakozójaként terjedt el, szintén továbbít hangot (és videot). A csatlakozó fajtáit, jellemzőit a videotechnika eszközei fejezetben mutatjuk be. Mivel ez a csatlakozó többnyire nem kapcsolható a hangkeverő pulthoz az anyag beírása során a hangjel közvetlenül kerül a számítógépre beavatkozási lehetőségek, jelszint állítás nélkül. Ezért fokozottan kell ügyelni a felvételnél a hangszintre, hiszen túlvezérlés esetén már nem javítható, így adatvesztés, torzítás következik be.