Nagy felbontású/minőségi zenehallgatás a jelenben

A DVD-A (DVD Audio), 2000-ben jelent meg a minőségi zenehallgatás követeként. Pontos leírását 1999-ben az ún. C szabványkönyvben fektették le a fejlesztők.

Megjelenését indokolta, hogy a CD-DA kis kapacitású, rövid műsoridővel és csak két csatornával rendelkezik, minőségi jellemzőit a 44,1kHz/16bit műszaki paraméterek meghatározzák. Mivel nyújt többet a DVD-A? Audio CD minőség mellett hosszabb a műsoridő (akár 4 órás). A térhatás több verzióban választható 2.1; 3.1; 4.1; 5.1. A kvantálási lehetőség 16, 20 vagy 24 bites, mintavételezés 48, 96, 192kHz-en.

Az SACD (Super Audio Compact Disc) formátum a SONY-Philips konzorcium fejlesztése és a DVD-A versenytársa. Új kódolási formátum megjelenésével itt is a jobb paramétereket, nagyobb kapacitást, 5.1-es térhatást lehet kiemelni. Ez a lemez a régi CD játszókon és az új DVD-A játszókon egyaránt használható. A lemez egyik rétege CD minőségű, a másik ugyanezt a zenét DVD rétegen, térhatással szolgáltatja.[15]

Mindkét formátumra igaz, hogy a minőségi zenehallgatást lehetővé tevő megoldások még nem terjedtek el eléggé, mert a közönség nagy része megelégszik az igénytelen mp3 és hasonló tömörített zene hallgatásával. Ráadásul kevés az olyan, aki a minőségi lejátszók és hangfalak megvásárlására sok pénzt áldozna, különösen amikor nem olyan tömegével kerültek az üzletekbe az új lemezek, ezért kicsi a választék, és még drágák a hordozók is.