Rádiók az interneten, podcasting

Az adóantenna által kisugárzott rádióadások száma korlátozott. A frekvenciagazdálkodás keretében az ITU (International Telecommunications Union) minden országnak fix darabszámú és pontosan meghatározott frekvenciákat oszt ki, amelyen az adóállomások működhetnek. Ezért a frekvenciasávok használata (bérlése) meglehetősen költséges mulatság.

Ugyanakkor nincs semmiféle korlátja az internetes rádió működtetésének. A szerkesztett műsorfolyamot valamilyen tömörített streaming formátummá konvertálják (például rm). Hozzáféréséhez elegendő egy szerveren tárhelyet működtetnünk vagy bérelnünk a folyamatos adás biztosításához a szükség szerinti sávszélességgel. A szerver feltöltési sávszélessége meghatározza, hogy hányan hallgathatják egy időben az adást. Ha egy jobb minőségű 256kbps adatfolyammal számolunk, akkor ahhoz, hogy egyszerre 100 hallgató hallgathassa ugyanazt a műsort, ennek a százszorosa szükséges. Az internetes rádiózás korlátja mindössze annyi, hogy a szerzői jogi törvényeket be kell tartani.

A” streaming média” azt jelenti, hogy az adatok csomagokban érkeznek, ezeket értelmezve azonnal olvashatókká válnak, nem kell „letölteni” az egész adathalmazt. Az ún. médiaszerverek így segítik elő a gyors adatszolgáltatást. A számítógépünknek persze rendelkeznie kell ennek a kodeknek a kicsomagolási algoritmusával.

A „podcasting” technológia segítségével (a kifejezés az iPOD és broadcasting szó összevonása) hírcsatornákra iratkozhatnak fel az érdeklődő felhasználók, így azonnal értesülhetnek például egy tudományos hír újabb fejleményeiről, vagy egy adott érdeklődési körnek megfelelően letöltődnek a legújabb hírek, fejlemények, árfolyamok stb. A feliratkozás után a böngészőbe épülő RSS olvasó (Really Simple Sindication) jelzi, ha újabb hír került fel, amit majd tetszőleges időpontban olvashatok el a számítógépen, telefonon. A hordozható médialejátszók, okostelefonok és egyéb kütyük korában ez különösen gyors információhoz jutást jelent, tehát nem kell figyelnünk állandóan az általunk kedvelt hírportált.