Video rendszertechnika

Videorögzítés alapjai, analóg korszak

Az első mágnesszalagra rögzítő berendezést 1956-ban mutatta be az amerikai Ampex cég. A következő évek folyamán már több műszaki megoldás kristályosodott ki a mágneses képrögzítést illetően. Több japán cég és az európai Philips kezdett komoly rendszerfejlesztésbe. (Magyarországon alkalmazták a TR rendszert is, amely az elektronikus kamerák képét filmszalagra rögzítette.)

Mivel a video esetében nagy sávszélességű jel rögzítéséről van szó ezért, hogy ne kelljen a szalagot nagy sebességgel mozgatni, a videofejet egy forgó fejdobba ültették. Így a mágnesezhető részecskék és a fej között létrejövő sebességkülönbség lehetővé teszi a videojel megfelelő felírását. Ezt a forgó fejdobos, helikális rendszer az amatőr és professzionális rendszereknél is alkalmazták, sőt a digitális videorögzítők esetében is megmaradt.

A képmagnetofonok eleinte orsós rendszerűek voltak, később az egyszerűbb kezelhetőség a kazettás rendszerek elterjedését hozta. Ez a fejlődés nagyon hasonló a hangtechnikában megfigyelhetőhöz.

A teljesség igénye nélkül említsünk meg néhány elterjedt rendszert. Gyártóstúdiókban, televíziós műsorgyártásban a Sony 1971-ben bemutatott ¾ collos U-matic rendszere több mint két évtizedig egyeduralkodó volt. Ezt a még mindig analóg, és napjainkig is használt újabb Sony fejlesztés a Beta SP rendszer váltotta fel már keskenyebb, félcollos szalagjaival. 1986-os bemutatása után a 90-es évek elejétől terjedt el a professzionális stúdiókban. Jelentősége napjainkra erősen lecsökkent.

Amatőr, házi felhasználás területén az 1976-ban bemutatott VHS (Video Home System) lett egyeduralkodó a nyolcvanas évekre (ez a JVC fejlesztése). Félcollos kazettáit több mint negyedszázadig használták örömmel a filmeket kedvelők. Még ma sem ritka, hogy több száz kazetta található egy-egy háztartásban. Komoly európai filmtárak kazetták ezreit (sőt a korábbi celluloid filmek ezreit) tárolják és teszik hozzáférhetővé az érdeklődő közönségnek ilyen hordozón.

Mindig abban gondolkodjunk, hogy a modern technika megjelenésével a régi megoldás még nem tűnik el, sőt egy idő után, aki birtokában van a régiek ismeretének, kezelésének, azt a tudást a piac is nagyra értékeli.

A hang-és filmszalagok már bizonyították, hogy 30 év múlva is lejátszható a felvétel. Az optikai korongok olvashatóságáról 10 év után meglehetősen bizonytalan a vélemény. Vajon fogadna-e bárki abban, hogy 10 év múlva még mindig lesz-e optikai olvasó a számítógépekben? Ha tehát nyugodtak vagyunk, mondván értékes archív szalagos felvételeinket DVD-re írtuk, akkor most nyomban vizsgáljuk felül elgondolásunkat!

Az analóg amatőr technikában a 80-as évek közepére a Video8 jelentett alternatívát. Ez a rendszer (szintén Sony) Magyarországon csak kamkorderek (kamera és rögzítő egybeépítése) formájában jelent meg, Nyugat-Európában és Amerikában asztali magnóként is használták.

Később mindkét rendszer (VHS és V8) továbbfejlesztett verziója az SVHS és a Hi8 jelentette az amatőr analóg rendszerek csúcsát, hiszen a kilencvenes évek közepétől a digitális kamerák korszaka következett. Ez nem volt túl gyors folyamat, hiszen ekkor még a közönség számára elérhetetlen árú volt a digitális kamera. A törekvés az elérhetőbb ár és a könnyebb kezelhetőség felé terelte a fejlesztő és gyártó cégek figyelmét.

Nem történt változás az amatőr műsorfelvétel, videotárolás területén, ott megmaradt még továbbra is a VHS. A digitális asztali magnó csak a stúdiótechnikában jelent meg.

Mivel a DVD írás is később vált elérhetővé, kijelenthetjük, hogy csak 2000-2002 után kezdődött Magyarországon a digitális kamerák és a DVD korszaka. Az országszerte meglévő szalagos archívumok miatt, nem tekinthetünk el a különböző szalagos rendszerek megismerésétől.

Képjellemzők, színszabványok

Ha csak érintőlegesen is, de tárgyalnunk kell ezeket a fogalmakat. A korábbiakból megtudhattuk, hogy az analóg megoldásoknál 625 televíziós sor alkot egy képet (Európa). Beszéltünk még amatőr és professzionális rendszerekről. Mi köztük a különbség, ha a 625 sor (függőleges felbontás) az általánosan igaz. Mitől jobb mégis a stúdiótechnika?

Ne feledjük, a képnek függőleges és vízszintes iránya is van. A vízszintes felbontást illetően, igen nagy különbségek vannak az előbb felsorolt videorendszereknél. Ezeket főként a szalagsebesség, de a pontos mechanika és a vezérlőrendszerek is befolyásolják. Az amatőr VHS mintegy 240 képpontot tud sorirányban felismerhetően visszaadni, a V8  közelíti a háromszázat, a Hi8, SVHS pedig már eléri a 350 képpontot.

A stúdiótechnikai rendszerek nagyobb szalagsebességükkel ennél is jobb felbontást képesek biztosítani. A képernyőn látott kép részletgazdagabb lesz, jobb képernyőn, stúdió monitoron jelentős különbség látható. De ez csak egy paraméter, mások, mint például a szalagok minősége, a készülékek megbízható üzemideje, tárolási biztonsága, strapabírása indokolják azt a különbséget, ami egy 30 ezer forintos és egy 3 millió forintos készülék között van.

Számos elképzelés, próbálkozás volt a színes televíziós kép létrehozására (elsősorban az USA-ban), de gyenge minőségük, vagy (a fekete-fehér adással) inkompatibilitásuk miatt, csak rövid életű megoldások voltak. 1953-ban dőlt el végleg, hogy az ún. NTSC színszabvány a kompatibilitásnak és a minőségi elvárásoknak is megfelel. A világon elsőként az USA-ban vezeték be, de elterjedése lassú volt, (Japánban csak 1960-ban jelent meg). Új színszabványt fejlesztettek ki Franciaországban (SECAM 1957), majd Németországban (PAL 1962). Az iparilag fejlett államok is csak a hatvanas évek második felében, mások a hetvenes nyolcvanas években vezették be a három világszabvány egyikét (Dél-Korea pl. csak 1980-ban).

Európában a franciák és a szovjetek valamint a befolyásuk alatt álló Kelet-Európa használta a SECAM rendszert, mások a PAL-t vezették be. Ennek politikai okai is voltak. A politikai rendszerváltás után csak a PAL rendszer maradt meg Európában.

Röviden: különböző műszaki megoldásokkal oldották meg, hogy a fekete-fehér jelre ráültessék a színcsatornákat, amelyeket aztán csak az azonos rendszerű készülékek tudtak dekódolni. Ezek a megoldások olyan különbséget jelentenek, hogy az Amerikában vagy Japánban gyártott, helyi rendszerű műsoros videokazettát az európai készülékek nem tudják lejátszani. Ha van lejátszónk, esetleg a televízió nem tudja megjeleníteni a képet. Léteznek ún. multisystemes berendezések és vannak cégek, amelyek a jelek átírásával foglalkoznak. Az átkódolás azonban mindig minőségromlással jár. Az említett problémák nem csak az analóg videozás korszakában, de a digitális kazettáknál is megvannak.

Magyarországon a színes televíziós adások elég korán, már 1970-ben elindultak.[24]

Digitális video rendszerek

A digitális rendszerek nem a személyi számítógépes korszak eljövetelével jelentek meg, hanem jóval előtte. A számítógép csak az ezredforduló után vált alkalmassá minőségi video jelfeldolgozásra.

Még egy tévhitre hadd hívjuk fel a figyelmet, digitális jeleket nem csak számítógépen és DVD-n, vagy más lemezen lehet tárolni, hanem szalagon is. E fejezetben a nem számítógép alapú digitális video jeleket és rendszereket tárgyaljuk, csak röviden említve egy-két fontos jellemzőjüket.

A Sony cég 1993-ban egy Digital Betacam elnevezésű rendszert mutatott be. Valódi DCT (diszkrét koszinusz transzformáció) kompresszált videojelet a PAL szabványnak megfelelő digitális felbontásban (720*576) rögzített, 90Mbit/s adatsebességgel. Képzeljük el, milyen keveset tudott volna ehhez képest egy akkori félprofi számítógép! A videojel YUV/ 4:2:2 mintavételezésű, a mellette rögzített 4 hangcsatorna 48k/20bites PCM jel.

A Betacam SX az előző rendszer olcsóbb változata, 1996-ban mutatták be. 4:2:2 mintavételezéssel, és mintegy tízszeres MPEG tömörítéssel 18Mbit/s adatsebességű jelet rögzít.

Az MPEG IMX 2001-ben még mindig az eddig megismert kazettaformátumra dolgozott, H.262/MPEG2 kódolással, 30, 40 vagy 50 Mbit/s adatsebességgel.

Az XDCAM 2003-as megjelenése jelentette az első optikai lemezre rögzítő kamerát. Ez volt az első kék lézerrel dolgozó lemez (PFD néven; 23GB kapacitású).[25]

Aztán az XDCAM SD, mellé a nagyobb felbontású és különböző kódolású rendszerek XDCAM HD, XDCAM EX, XDCAM HD422 megjelenése a következő években azt mutatta, hogy a professzionális rögzítéstechnika egész más utakon jár, mint a kommersz.

Még mindig a szalagoknál kell, hogy maradjunk. A HDCAM 1997-es bemutatása jelentette az első HD kamera megjelenését. Ez 1440*1080 téglalap alakú pixelekkel valósította meg a full HD (1920*1080) felbontást. A HDCAM SR 2003-ban már a full HD-t négyzetes pixelekkel valósította meg, egy igen nagy sűrűséggel írható szalagra 440Mbit/s írási sebességgel. (Az utóbbi rendszerek inkább a filmgyártásban és nem a televíziós gyártásban kaptak szerepet).

Az alacsonyabb szintű digitális videotechnika piaci versenye két nagy cég elterjedt rendszereit hozta létre. Itt a DV kifejezés (Digital Video) rendszert is és csatlakozót is jelent egyúttal.

A DV szabványú jel paramétereiben és annak DV kazettára történő rögzítésében 1995-ben több nagyobb gyártó is megegyezett. A specifikáció egy ún. Blue Bookban jelentették meg. Egy ún. intraframe-es rendszerben DCT eljárással tömörítik a PAL jelet; 704*576 felbontású 4:3-as kép. Ugyanez a felbontás 16:9-es arányú képernyőn is (widescreen), de ekkor téglalap alakú pixelekkel. Az amatőr felhasználók részére készített kamerák gyakorlatilag ezt a jelet rögzítették az ún. mini DV kazettára. A tömörített jel adatsebessége 25Mbit/s. Itt még HD felbontás nincsen!

A Panasonic 1995-ben DVC PRO néven 4:1:1 mintavételezésű félprofi rendszert, a Sony 1996-ban DVCAM néven 4:2:0 mintavételezésű, szintén félprofi rendszert szabadalmaztatott. Televíziós videogyártásban mindkettő igen elterjedt mind a mai napig.

A három legismertebb digitális videokazetta látható a képen, a DVCAM, a DVC PRO és a mini DV

5.10 ábra A DVCAM, a DVC PRO és a mini DV kazetta[26]

A sok név, rövidítés és paraméter helyett a hétköznapi felhasználó részére úgy jellemeznénk a videotechnika mai (a leírás pillanatát jellemző) állását, hogy a normál (SD, Standard Digital), tehát nem HD felbontású, de digitális kép egyaránt élvezhető a katódsugárcsöves, a plazma és az LCD megjelenítőkön is. A képernyő arányok 4:3 és 16:9 egyaránt lehetnek. A kép zajtalan, kiváló minőségű akár 100-120 cm képátló méretig. Egy átlagos szobában nem is szükséges ennél nagyobb televízió.

Ha élvezni szeretnénk a nagyfelbontású HD (high definition) kép előnyeit, az ún. full HD felbontású képmegjelenítőt kell beszereznünk. HD minőségű adások esetén (ma még messze nem minden műsor készül HD-ben és gondoljunk arra, hogy a műsoridő jelentős részét teszik ki a korábban készített felvételek) a nagy felbontás valóban többlet élményt ad és ekkor gondolkozhatunk az említettnél nagyobb képernyőben. Ezek már csak 16:9 képarányban léteznek, tehát nagyobb látószöget biztosítanak.