A kép digitalizálása, mintavételezés, analóg és digitális jelek (A/D átalakítás)

Az állókép digitalizálásának tárgyalása után a mozgóképi sajátosságokra, képkockán belüli és képkockák közötti egyszerűsítési lehetőségekre térünk ki.

Állókép digitalizálása

Amikor fotót készítünk egy digitális géppel, vagy egy kinyomtatott képet szkennelünk, akkor a valóság, az analóg kép digitalizálását végezzük el. Előtte persze be kell állítani a gépeken a megfelelő paramétereket. Elsősorban a felbontást (ez tulajdonképpen a mintavétel sűrűségét, mozgóképnél a mintavételi frekvenciát is jelenti) másodsorban azt, hogy egy pixel (picture element) adatait, jellemzőit (attribútumait), milyen mélységig (kvantálás, bitmélység), hány biten fogjuk tárolni.

E jegyzet elkészítésének megszabott technikai előírásai nem teszik lehetővé, az igazi jó felbontású illusztrációt, de ehhez igazodva egy szemléletes példán mutatjuk be a felbontás és a bitmélység fogalmát.

Ugyanazt a képet láthatjuk az alábbi példákon, először különböző felbontásokban: 80*60; 160*120; 320*240; 768*576 és azonos 8 bites színmélységgel.

5.11 ábra Különböző felbontások - interaktív

Az 5.12-es ábrán a 320*240-es felbontást választva változatlannak a színmélység 4, 8, 12, 16 bites változatait mutatjuk be.

5.12 ábra Különböző színmélységek - interaktív

Az ábrák tanulmányozásával kiderül, akár a felbontást, akár a bitmélységet csökkentjük a minőségromlás szembetűnő.

Sok esetben lehet szükségünk egy nyomtatott kép digitális változatára, ekkor a képet be kell szkennelnünk. A szkennelés minőségének beállításakor a következőket gondoljuk át:

Első lépés az eredeti kép (szkennelendő) szemrevételezéssel történő vizsgálata:

  • fizikai állapota, retusálandó-e, nagysága stb.,

  • színes vagy szürkeárnyalatos-e a kép,

  • mérete, ezzel összefüggésben a felbontás megállapítása,

  • hordozó tulajdonságai (átlátszó, fényes, matt stb.),

  • milyen célra készül a digitális kép? (Kivetített, számítógépes felhasználás, nyomtatás, stb.).

Lehetőség szerint az eredetiről, annak minőségével legalább azonos, esetleg azt meghaladó paraméterekben kell gondolkodni, hiszen minőséget rontani később is lehet, javítani már kevésbé. Nyilvánvalóan nem tudunk igazolványképből plakát méretű képet szkennelni, még ha 4800dpi felbontást adnak meg a szkennerünkre, akkor sem. Ami nincs az eredeti képen, azt nem tudjuk megmutatni, vagy csak ügyes manipulációval lehet némileg korrigálni, javítani.

A dpi (dot per inch) érték azt jelenti, hogy hány képpontból fog állni a digitális kép 1 inches szakasza. 1 inch = 25,4 mm. Publikációkban, nyomtatott és internetes cikkekben ritkán kérnek 300 dpi-nél jobb felbontású képet, vegyük ezt etalonnak, hacsak nem a reklám szakmában dolgozunk. Ez bőven elegendő egy jó minőségű, nagyméretű (27 collos) monitoron történő megjelenítéshez vagy a kép nyomtatáshoz is.

Egy egyszerű számítási példa:

Van egy 10*15cm-es (fekvő) képeslap méretű fotónk, melyet be kell szkennelnünk. 300dpi felbontást választva, mekkora lesz a kép mérete?

A 10 cm körülbelül 4 coll, a 15 cm pedig 6 coll (inch). Tehát függőlegesen 4*300 = 1200 képponton, vízszintesen 6*300 = 1800 képponton tárolódik a kép. 1200*1800 = 2 160 000 képpontunk van, ami kerekítve kb. 2 millió pixel.

Egy normál, jó minőségű színeskép esetén a színcsatornánkénti 8 bit (1Byte), vagyis összesen 24 bites (3 Byte) színmélység esetén: 2*3=6MB (megabyte)-os képet kapunk. Ennél jobb képeket készítenek a mai fényképezőgépek. De ha megelégszünk az 1Byte-n történő színtárolással, akkor 256 féle színből állhat a kép és mérete csak 2MB lesz. Ez még mindig egy tömörítetlen méret, interneten sokszor találkozunk ennél kisebb, pár száz kB-os élvezhető minőségű képpel is.

Mozgókép digitalizálása

Megfontolásainkat kicsit messzebbről indítjuk. A mozgókép, mint tudjuk nem más, mint állóképek sorozata. Kezelhetjük tehát egyrészt így, másrészt gondoljunk bele, hogy egy ilyen képet 1/25 mp-ig látunk csak, nincs időnk bámészkodni, részleteit megvizsgálni. Itt a folyamaton, a történés érthetőségén van a hangsúly, az „időtengely” a film lényeges eleme. Nem kell tehát a nézőnek feltétlenül olyan részletgazdag képet látnia, mint egy állókép esetén.

A videorendszerek tárgyalásakor olvashattuk, hogy PAL rendszer esetén a normál DV felbontás 768*576 (négyzetes pixelek esetén). Ennyi pixelünk van tehát, összesen 405 504, vagyis kb. 400k képpont. Ennek megfelelően az első digitális kamerák 0,4 Mpixelesek voltak. Ennyi éppen elég a mozgóképhez. Több is lehet, mert ebben az esetben a tömörítés után létrejövő kép jobb minőségű. Most meg kell magyaráznunk miért lett 576-os érték a digitális kép függőleges felbontása! Itt még mindig az analóg video „utórengése” kísért. A 625 sorból ugyanis csak 576 sor hordoz képtartalmat, a többi csak a rendszer működéshez szükséges jeleket tartalmazza (félképváltás). Ebből lett a kiinduló sorbontás a digitális videotechnikában.

Forduljunk most ismét (mint a hang digitalizáláskor), az elméleti háttérhez. A mintavételezés értékét Shannon tétele értelmében a jelben előforduló legmagasabb frekvenciakomponensnek legalább a kétszeresére kell választani. Videojel esetén ez kb. az 5,5MHz kétszeresét jelenti. Bizonyos megfontolások miatt 13,5MHz lett a mintavételi frekvencia. Az átalakítást (A/D átalakítást) a CCIR601-es nemzetközi szabványban foglaltak szerint kell végrehajtanunk. A 720*576-os felbontású kép (1:1,066 pixelméret) színcsatornánként 8 bites színmélységgel és 25 kép/mp esetén majdnem 240Mbit/s adatsebességet eredményez. Ebben az esetben egy órányi videoanyag több mint 100GB méretű lenne.

A további elméleti megfontolásokat lerövidítve, fogadjuk el, hogy a színinformáció csökkenését szemünk kevésbé érzékeli, mintha minden csatornába egyaránt beavatkoznánk. Ezért használjuk itt is az YUV rendszert. Az Y jelet kevésbé rontva, a színkülönbségi csatornákat jobban, többféle mintavételezési frekvencia alakult ki az egyes komponensekre. Ezeket egyszerűen egész számok arányával jellemezzük. 4:4:4 esetén nincs jelrontás, minden komponens 13,5MHz-el van mintavételezve. A még mindig broadcast (stúdió) 4:2:2 minőség esetén a színkülönbségi jeleket ennek a felével mintavételezzük. A 4:2:0 és 4:1:1 típusú, szintén elterjedt rendszerek esetén a színjelekből a negyed frekvenciával, de különböző sorelosztással veszünk mintát.

Ez utóbbi kettő esetén a jelfolyam kb. 125Mbit/s lesz, ez még mindig túl jó, tovább egyszerűsíthető. A fogyasztópiacra szánt mini DV kazettára 1:5-ös tömörítés után (DCT-vel) kerül rögzítésre a 25Mbit/s-os jel. Ha azt gondoljuk, hogy ez már igen gyenge lehet ennyi beavatkozás után, gondoljunk bele a DVD 4-6 Mbit/s jelfolyamába, és rögtön más szemmel nézünk a leggyengébb digitális kazettára is. Az alábbi ábrán láthatóak különbségek, minden pixelnek tároljuk a világosságértékét, de csak a jelzett pixelekből veszünk színmintákat.

A négy egymás melletti ábrán a különböző mintavételi módokat látjuk.
5.13 ábra A 4:4:4, a 4:2:2, a 4:1:1és a 4:2:0 típusú mintavételezési mód