A kamera elvi működése

Az 50-60-70-es évek kameráiban az optikai lencse mögött egy képfelvevő cső helyezkedett el. A mai fényképezőgépekből jól ismert CCD eszköz a 70-es évek találmánya. 1985 után már valamennyi kamerába ez került beépítésre, de ezzel együtt is analóg rendszerű kamerák készültek. Miért kellett évtizedeket várni a digitális kamerákra és fényképezőgépekre? Már említettük, hogy a videokamerába elegendő akár 0,4 Mpixeles érzékelő, ami a fényképhez azért kevés. Ráadásul a technológia sokáig igen drága volt. A képmegjelenítők (televíziók, monitorok, projektorok) sokáig analóg elven működtek, tehát az egész technikai környezetnek gyökeresen meg kellett változni, egy magasabb igénynek kellett kialakulni. A képérzékelők (CCD és CMOS) ma is egyre jobb minőségben kerülnek ki a fejlesztőktől, tulajdonságaikat a képpontok számán kívül az érzékenységük, fizikai méretük, különbözőképp elrendezett színérzékelőik is meghatározzák.

Az optikai rendszer mögötti képérzékelőn tehát a beeső fényviszonyoknak megfelelően egy töltéselrendeződés alakul ki, melyet a videojel paramétereinek megfelelően másodpercenként 25-ször kiolvasunk. Az időtartományban létrejövő jelsorozat még „nyers”, ahhoz hogy azt televízión meg tudjuk jeleníteni, a kamerában lévő integrált áramkörök egy szabványos „értelmezhető” jelformát alakítanak ki, tehát például kompozit video jelet, S-video jelet, komponens jelet, DV jelet, stb. Előfordulhat az is, hogy bár kameránk digitális, de mi a régi hagyományos analóg jelet vezetjük ki a televízióra. (Ilyenkor nem a lehető legjobb minőségben nézzük vissza a felvett anyagot).

A digitális kamerák a jelet különböző hordozókra rögzítik. Először a szalag jelent meg, mint hordozó. Igaz, jelentősége látszólag csökkent, de még a professzionális stúdiókban is használják. Valamivel később, a merevlemezekre és az optikai korongokra rögzítő kamerák jelentek meg, amatőr és broadcast minőségben egyaránt gyártottak ilyeneket. Végül a nagykapacitású flash memóriák megjelenésével egyre több kamera rögzít valamilyen tároló „kártyára”. A kártya sem örök életű, sőt ha elfogadjuk hogy a világ általában mindenben az olcsóbb, de legalább is praktikusabb megoldások irányába fejlődik – ez a technikai eszközök gyorsabb elavulásával is összefügg – akkor biztosan elmondhatjuk, hogy a mai memóriakártya 10 év múlva talán már nem használható semmire. Hiszen a kártyára újra és újra anyagot rögzítünk, az elhasználódik, és valószínűleg tárolási kapacitása is túl kicsi lesz akkori igényeinkhez képest.

A piacon számtalan kamera található, értékük ötvenezer és ötmillió forint (vagy még több) között változik. Mégis miben különböznek? Sok-sok mindenben, ha a két szélső értéket nézzük! A kamera minőségét minden olyan részegység befolyásolja, amin a jel áthalad. Tehát sorrendben az optikai rendszer, a képérzékelő, a képfeldolgozó áramkörök, a rögzítéstechnika (rögzítési formátum), a kijelző, a ki és bemeneti csatlakozási lehetőségek, a kezelhetőség, a kompatibilitási jellemzők, de még a súlya is mindegyiknek más és más. Nyilván nem véletlen az ármegállapítás, hiszen jó minőséget csak drágábban lehet előállítani. A legfontosabb szempont, hogy beszerzés esetén az igényeket kell pontosan felmérni, mire akarjuk használni, önállóan vagy rendszerbe állítva, hobbi, vagy munkaeszközként.