3D képalkotás

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, egy újabb mozgóképi forradalomnak lehetünk tanúi, résztvevői, hiszen a kétdimenziós kép helyébe lépő 3D kép szinte a helyszíni jelenlét élményét biztosítja.

Ne felejtsük el, mi történt pár éve a 16:9-es formátumra való átálláskor! Már csak 16:9 –es formátumú tévét lehetett kapni, ugyanakkor a műsorgyártók a mai napig készítenek 4:3-as képarányú felvételeket. Az eszközfejlesztő (kamera, tévé) cégek ezúttal is több éves előnyben vannak a műsorgyártókhoz képest. Másik példa lehetne a HD átállás. Sokan már ilyen televízióval rendelkeznek otthonaikban, azonban nem tudnak előfizetni – vagy csak indokolatlanul drágán – a HD adásokra. Ez a visszás helyzet áll fenn immár harmadszor a 3D kapcsán is az utóbbi évtizedben. A fogyasztóval megfizettetik a drágább, korszerű technológiát, ezt azonban nem tudja élvezni, kihasználni a megfelelő műsorok hiányában. Várhatóan 2013 végére a televízió készülékek fele már 3D képalkotásra alkalmasan kerül forgalomba. De vajon mit tudunk majd nézni rajtuk?

A 3 dimenziós – tehát térhatású – kép reprodukálása kétdimenziós felületen, régi vágya a feltalálóknak, az 1850 utáni években történtek kísérletek először – ha a jóval régebbi építészeti-festészeti produktumokat (pl. F.A. Maulbertsch) nem számítjuk ide - az ún. anaglif képalkotó eljárásra, mely ugyan színinformáció vesztés árán, de biztosítani tudja színszűrők segítségével, hogy a képnek térhatása legyen (leggyakrabban vörös-cián szemüveg használatával). Ez jelenleg a térinformatikában, a térképészetben is használatos.

Napjaink televíziói passzív vagy aktív polár szemüveg segítségével biztosítják, hogy a két szembe eltérő képek érkezzenek. Olyan eltérő képek, amelyet a valóságban is látunk, tehát a két szemünkbe érkező fénysugarak ugyanarról a tárgyról eltérő képet adnak, ezáltal tudjuk megítélni a tárgy távolságát. A televízióból érkező képek érzékelésével a mélységérzet is kialakul az agyban.

Jelenlegi ismereteink szerint a passzív polárszűrős megoldás a favorizált. Ezzel a megoldással például FPR (Film-type Petterned Retarder) technikával hozhatunk létre térhatású képet. Ilyenkor a bal szemünkbe jutó képet a páratlan sorok, a jobb szemünkbe jutó képet a páros sorok továbbítják. A képek egyidejűleg kerülnek vetítésre, de a polárszemüveg és a tévépanel felületére felvitt réteg együttesen biztosítja, hogy mindegyik szembe csak az odatartozó információ jusson.

A korábban előnyösnek tartott aktív szemüvegek a televíziók legalább 100 vagy 120 Hz-es képfrissítése révén tudják felváltva megjelentetni a jobb és bal szembe érkező képet. Az ilyenkor fellépő kellemetlen vibrálás miatt a szemünk jobban fárad, „átszivárgás” van a két kép között, mely csökkenti a térhatást, és a kép kontrasztja is csökken. Mindezek a hatások nem jelentkeznek a passzív szemüvegnél.

Kísérletek folynak a szemüveg nélküli ún. autosztereo rendszerrel, ennél az a probléma, hogy csak nagyon szűk zóna és látószög esetén alakul ki a 3D képérzet.

A képen egy kisméretű HD kamera látható, mellette az előtétlencseként csatlakoztatható ikerobjektív, mely biztosítja a két különböző szögből történő felvételt.
5.17 ábra HD kamera a 3D-t létrehozó ikeroptikai előtéttel

A fenti kamera egy előtétlencse és a beépített elektronika révén ún. side by side módon egyidejűleg rögzíti „egymás mellé” a tárgy két különböző szögből látott képét, amit aztán a televízió teljes méretűre nagyít. Alábbi képen illusztráljuk, hogyan látja a külvilágot az ikerlencse.

Az ikerlencse által látott kép.A két kép egymás mellett, picit más látószögből exponálva készül és a full HD felbontás felezésével kerül rögzítésre.
5.18 ábra A külvilág az ikerlencsén keresztül.

Összegezve, nem tudhatjuk, hogy mi lesz az üdvözítő megoldás pár év múlva, ma ráadásul még csak elvétve kapunk 3D műsorokat, tehát a megvásárolt televízió többletszolgáltatását ki sem tudjuk használni.[32][32] Nicholas Negroponte (2002): Digitális létezés. Typotex, Budapest. 28o.