Műtermi eszközök

Milyen felszerelések kellenek a forgatáshoz, felvételkészítéshez, adáshoz? Mindezeket általában megtaláljuk egy berendezett műteremben, stúdióban.

A képrögzítéshez: kamerák, akkumulátorok, tápegységek, kábelek sokasága, kameraállványok, kameramozgató és stabilizáló szerkezetek, fahrtkocsi, sínek, daru, állványok, ellenőrző monitorok, videokeverő, videokábelek stb. kellenek.

A hanghoz: különböző mikrofonok, mikrofon állványok, akkumulátorok, elemek, hangkeverő, hangkábelek, csatlakozó adapterek stb. szükségesek.

A felszerelés mennyisége nagyban függ az igényektől és a stúdiót üzemeltetők anyagi helyzetétől.

Világítástechnika: amennyiben nincs beépített mennyezetre szerelt lámpaparkunk, kell 6-8 különböző fényforrás (a sínezett lámpapark sem mindenre jó). Ezek állhatnak fix és összecsukható állványokból, fényterelő lemezekkel ellátott szórt fényt adó lámpákból, spotlámpákból, ventillátoros (ennek hangja zavaró lehet a hangfelvételnél) és ventillátor nélküli, hideg vagy melegfényű lámpákból, kézilámpákból. Szükség van derítőlapokra, lámpa elé helyezhető szűrőkre, selymekre, csipeszekre, hálózati hosszabbító kábelekre, elosztókra, kábeldobokra. A világítástechnika igényeit bízzuk az operatőrre és a fővilágosítóra. Ez a külső és műtermi felvételekre egyaránt igaz.

Különböző színű, anyagú (textília, karton, fa, műanyag) háttéranyagok is kellhetnek, hogy megfelelő hátteret hozzunk létre. A háttereket hasznos, ha a világítással együtt a rendező, a vezetőoperatőr és a fővilágosító pontosítja a műszaki vezetővel.

A visszajátszáshoz, ellenőrzéshez szükségesek: hang és video lejátszó berendezések a használt formátumoknak megfelelően, mobil és asztali eszközök számtalan fajtája. Bemutató vetítéshez kellenek: projektor, nagyméretű televízió, hangerősítő, hangfalak.

A hangtechnikai vonatkozású eszközöket a 2. fejezetben tárgyaltuk, a videotechnikai eszközök leírását itt, illetve a Felvételkészítés és utómunka című fejezetben találhatjuk meg.