Világítástechnikai berendezések

A felvétel készítésekor beltérben minden bizonnyal szükségünk lesz lámpákra, hiszen szinte kizárt, hogy a meglévő fényviszonyok olyanok legyenek, amilyenre éppen szükségünk van. A fény intenzitása, iránya, színhőmérséklete, szórtsága mind- mind fontos feltétele a megfelelő képminőségnek. A lámpák, lámpafalak, derítő vásznak, selymek azt a célt szolgálják, hogy az adott szituációban a szükséges fényviszonyokat hozzuk létre. E fejezetben nem a fények, a világítások fajtáit, szerepét tárgyaljuk, hanem a lámpák típusait.

A lámpákat többféleképpen csoportosíthatjuk:

Az egyik szerint a lámpák lehetnek spot jellegű, pontszerű fényt szolgáltató fényforrások, melyekben az izzó előtt Fresnel-lencse van, mögötte fényvisszaverő parabola. Az izzó sínen történő mozgatásával a fény fókuszálható, vagy szórható, így a fény keményebb, vagy lágyabb is lehet.

A lámpák másik csoportja derítő vagy szórt jellegű fényt ad. Ezekben általában vonalizzó található, a fény irányát azért itt is tudjuk befolyásolni a terelő lemezekkel. Még szórtabb fényt az ún. lámpafalakkal (tablókkal) állíthatunk elő, ezek nagy felületű, áttetsző műanyag búrával ellátott, belül fénycsövekből álló világítótestek.

Csoportosíthatjuk persze a lámpákat még más szempontok szerint is. Például a színhőmérsékletük szerint a 3200 Kelvines jód lámpák, és az 5600 Kelvines fémhalogén lámpák adják a két nagy csoportot. Narancs és kék színű korrekciós fóliával lehet más fényforrást használó lámpából a fenti két színhőmérsékletű fényforrást előállítani, persze némi fényerő veszteséggel.

Kategorizálhatjuk a lámpákat a hűtési mód szerint is, ekkor beszélhetünk ventillátoros lámpákról vagy ventilátor nélküliekről, ez utóbbinál a termelődő hőt egy bordázott lámpaház sugározza szét a környezetbe. Hangfelvételnél ez utóbbi az előnyösebb, hiszen minden ventillátornak zúgó hangja van. A lámpák általában egy háromlábú, állítható lámpaállványra szerelhetőek, magasságuk, vetítési szögük változtatható.

Egy-egy lámpabőrönd, vagy lámpaszet általában 3 állványból, 3 lámpából, fóliákból, fóliakeretekből, csipeszekből áll. Ennyit minimum vigyünk el egy forgatásra. A lámpák 300W, 600W teljesítményűek, időnként jól jön egy-egy kisebb fényerejű lámpa, ez adott esetben íróasztal lámpa is lehet. Nagyobb terek bevilágításához, 1kW, 2kW, 5kW-os lámpákat használunk.

Említsünk meg még három hasznos eszközt. A derítőlappal, vagy vászonnal reflektálni tudjuk a fényt, hogy az lágyabb, szórt legyen. Alkalmanként a derítés kültéri forgatáskor is hasznos, mert a nap fényét tudjuk vele terelni. A kamerára helyezhető fejlámpa pedig a maga 10-40W-os teljesítményével szinte észrevétlenül világít meg valamit, tehát nem avatkozik bele durván a fényviszonyokba, nem rontja el a hely eredeti „hangulatát”, ráadásul mindig oda világít, ahová a kamerát irányítjuk.

Minden lámpához megfelelő számú, hosszúságú és teherbírású kábelt, elosztót kell biztosítani. Ezért célszerű ha a terepszemlén a fővilágosító is jelen van, vagy egy helyi szakember a konnektorokról, a hálózat teherbírásáról tájékoztat minket.

Komolyabb világítási szükséglet esetén a megfelelő fényviszonyok létrehozását bízzuk egy (vagy több) világosítóra.

Neoncsövekből és LED-ekből felépített lámpafalat, továbbá terelőlemezes, és fókuszálható kisteljesítményű mobil lámpákat láthatunk
6.7 ábra Különböző lámpa típusok