Video csatlakozók

Analóg csatlakozók

Ilyen csatlakozók a digitális kamerákon és televíziókon is vannak, nem tehetjük meg, hogy nem foglalkozunk ezzel. Egyáltalán nincs szó a kompozit video jelforma eltűnéséről a digitális korszakban sem, még a legújabb televíziókon is van analóg bemenet. Balról jobbra az analóg jelek továbbítására a következő csatlakozókat látjuk: RCA, BNC, S-video, Euro AV Scart.

Balról jobbra az analóg jelek továbbítására a következő csatlakozókat látjuk: RCA, BNC, S-video, Euro AV Scart.
6.12 ábra Analóg videojel átvitelére használt csatlakozók

A rajtuk átvitt jel RCA és BNC esetében lehet kompozit video, komponens video.

S video esetében Y-C jelfolyam, tehát világosságjel és színjel.

A jobboldali 21 lábú AV scart csatlakozó jellemzően inkább a fogyasztói elektronikában televíziók, videomagnók, műholdvevő készülékek jellemző csatlakozója, ez valamennyi eddig ismertetett analóg videojel és hangjel átvitelére is alkalmas.

Digitális videocsatlakozók

Balról jobbra a digitális videojelek átvitelére használt kisebb (4 pólusú) és nagyobb (6 pólusú) DV csatlakozó, DV 800 és BNC csatlakozók vannak.
6.13 ábra Digitális videojel átvitelére használt csatlakozók

A bal oldalon egy a hétköznapi nyelven DV csatlakozó látható, egyéb nevei: IEEE1394, firewire, i.link. Ebből a kisebb és nagyobb méretűt egyaránt megtalálhatjuk a kamerákon.

Ez 400Mbit/s adatsebességű, egyaránt továbbít kép és hangjelet, továbbá vezérlőjeleket is. Továbbfejlesztett változata a 800 Mbit/s sebességű firewire mellette látható. A kép jobb oldalán a HD SDI jelek átvitelére ismét egy BNC csatlakozót mutatunk.

Nagyfrekvenciás csatlakozók

Az ún. RF rádiófrekvenciás jeleket, például televíziók antennabemenete, videomagnók RF kimenete, kábeltelevíziós hálózatok koaxiális kábelén találhatjuk. Az alább bemutatott kétféle csatlakozó:

Nagyfrekvenciás jelek átvitelére használt F és RF csatlakozók.
6.14 ábra F csatlakozó és RF antenna csatlakozó

Legújabb nagysebességű csatlakozók

A HD felbontású videojel továbbítására újabb és újabb nagysebességű csatlakozók születtek meg az utóbbi évtizedben. Ezek alkalmazásánál nem is elsősorban a valós idejű átvitelről van szó, hanem a nagy fájlméretek gyorsabb átírásáról. Például ha egy 64GB-os SDHC kártyára forgatott anyagot át akarunk emelni merevlemezünkre, nem mindegy hány perc alatt történik ez meg. Ezért kamerákon, videokártyákon, fényképezőgépeken, merevlemezes rögzítőkön, de a monitorokon is találkozhatunk a képen látható csatlakozókkal.

A képen nagysebességű csatlakozókat (DVI, Thunderbolt és HDMI) láthatunk.
6.15 ábra DVI, Thunderbolt, és többféle méretű HDMI csatlakozó

A DVI (Digital Visual Interface) csatlakozót videokártyákon, monitorokon találjuk, több fajtája van digitális jeltovábbítás esetén átlagosan 4,5Gb/s adatsebességű. Hangjelet azonban nem továbbít!

A HDMI (High Definition Multimedia Interface) csatlakozóknak is többféle kivitele létezik, normál, mini és mikro. Az 1.2-es verziónak jelzett csatlakozó 5Gb/s, az 1.3-as 10Gb/s adatsebességű. Mint a neve is jelzi „multimédiás” csatlakozó, tehát hangot is továbbít. Az 1.4-es verzió már a 3D jelek továbbítására is alkalmas.

A Thunderbolt csatlakozó az Apple fejlesztése, a jelenleg elérhető 10Gb/s –os sebességet rövidesen 20 Gb/s-ra, majd még tovább növelik.[34]