Forgatás

A film teljes nyersanyaga a forgatási szakaszban készül el. Az előre meghatározott technikai paramétereknek megfelelően a felvételek készülhetnek hagyományos film nyersanyagra vagy a videotechnika kínálta tucatnyi formátum valamelyikére. Arra törekedni kell, hogy lehetőleg egyféle technikát alkalmazzunk a forgatás folyamán, mert a formátumok, nyersanyagok keveredése minőségi különbségeket, utómunkálati problémákat okozhat.

Egy játékfilm forgatásán komoly, nagy létszámú stáb gondoskodik az ütemterv pontos, feszes betartásáról. Mindenki tudja mi a dolga, mikor hol kell lennie.

A filmes munkakörök jól elkülöníthetőek egymástól, a feladatok ilyen szétválasztása azonban csak a nagy költségvetésű produkcióknál lehetséges.[57]

Lényegesen több feladat hárul egy kis költségvetésű oktató-, dokumentum- vagy tudományos kisfilm forgató csapatára.

Itt sokszor összemosódnak a szerepek. Így például az operatőr egyben a film rendezője is lehet, esetleg a stábautó sofőrje a gyártásvezető, vagy a hangmérnök végzi a világosítói feladatokat is. Sokszor a technika előkészítésére sincs külön technikus, a ministáb végez minden munkát. Jegyzetünkben egy ilyen, kis stábbal elkészíthető film forgatásának a körülményeit részletezzük.

Forgatási ütemterv

A forgatási ütemterv nem feltétlenül követi a forgatókönyv időrendjét. Lehetőleg törekedni kell, hogy az azonos helyszíneken, azonos szereplőkkel megírt jelenetek felvétele kerüljön egy forgatási blokkba. Költséghatékonyság is befolyásolhatja a forgatás menetét, például ha egy speciális eszköz – helikopter - kell a film három különböző jelenetében. Ilyenkor dönteni kell, hogy melyik megoldás az olcsóbb, három napra a helikopter bérlése, vagy a három jelenet szereplőinek, helyszíneinek egy napra történő összehangolása.

Felvételkészítés

A forgatókönyv szerinti jeleneteket külön-külön kell felvenni. Elképzelhető, hogy a rendező nincs megelégedve az eredménnyel, ilyenkor meg kell ismételni a felvételt, akár többször is.

A forgatás folyamán jóval több nyersanyag születik, mint a végleges film hossza. Általában 3-4-szeres a túlforgatás. Egy jelenetet több variációban rögzítenek.

Például egy párbeszéd felvétele akár három különböző kameraállásból is történhet. Az egyik szereplő felől, mondjuk egy szűk szekond kivágásban, a másik szereplő irányából egy közeli képben, illetve egy környezetet is leíró totálban. Így az utómunka során a rendező eldöntheti, hogy a párbeszéd alatt mikor melyik verziót használja. A mai technikai árak mellett nem ritka, hogy egyszerre több, akár 3 kamerát is használnak a felvételhez, így a különböző kamera-beállításokat egy felvétel alatt biztosítani lehet.

A forgatás alatt ügyelni kell a stáb fegyelmezett összehangolt munkavégzésére. Képzeljük el, milyen komikus jelenetek adódhatnának, ha felvétel alatt egy kellékes áttol egy díszletet a képen, vagy egy világosító izzót cserél a háttérben. A felvételkészítés pillanatában a kamera látószögében semmi olyan nem lehet, ami zavarja az elképzelt jelenetet.

Az operatőrök egyik legnagyobb ellensége például a konnektor. Vágás közben derülhet ki, hogy a riportalany füle mögött nem vettek észre egy dugaszoló aljzatot. Ez természetesen már nem korrigálható. Ilyen kínos bakik kiküszöbölésére célszerű az ellenőrző monitor használata, így a rendező mellett a stáb több tagja is figyelemmel kísérheti a kamera előtt látottakat.

Ügyelni kell arra is, hogy több kamera egyidejű használatakor ne lássák egymást a kamerák. A felvétel előtt a rendező, vagy asszisztense a „figyelem, felvétel lesz” felhívással adja a stáb tudtára, hogy minden egyéb tevékenységet fel kell függeszteni. Az operatőr általában a „kamera forog”jelzéssel adja tudtára mindenkinek, hogy a jelenet elkezdhető. A „felvétel” szó elhangzása után kezdődhet a jelenet.

Felvétel ellenőrzés

A forgatási nap végén célszerű a felvett anyagot végignézni, meggyőződni arról, hogy nem hagytunk-e ki valamit, nem történt-e technikai hiba. Így biztosak lehetünk abban, hogy a forgatási szakasz befejeztével valamennyi jelenet „dobozba került”. Nem szabad elfeledkezni a vágóképek felvételéről sem. Vágóképnek nevezzük azokat a felvételeket, melyeket például a téma jobb megismertetése érdekében egy riport alatt vág be a rendező. Szükség lehet úgynevezett kényszer vágóképekre is. Ha például egy kamerával készül a riport, és riportalanyunk elkalandozik, eltér a témától, az utómunka során a hasznos részek összeillesztésekor képi hiba keletkezik, „ugrik a kép” ennek lefedésére kényszer vágóképet használunk. Ez segíti a technikai hiba kiküszöbölését.