Utómunka

Utómunkának nevezzük a filmkészítésnek azt a szakaszát, amikor a nyersanyagból végre összeáll a film. Az egyszerűség kedvéért jegyzetünkben csak video utómunkára szorítkozunk, mivel a nagyfilmes technikákat a tudománykommunikáció és dokumentum műfajban nem használják.

Ma már olyan számítógépes munkaállomások állnak a filmalkotók rendelkezésére, amelyeken a teljes utómunka folyamatot el lehet végezni a vágástól a fényelésen át a hangosításig.

Muszterelés

A rendező az operatőrrel és a vágóval végignézik a teljes leforgatott anyagot és kiválasztják azokat a jeleneteket, amelyeket jónak ítélnek. Itt még a sorrend nem lényeges. Csak az a fontos, hogy technikailag és művészileg jó legyen a snitt. Ez a folyamat a muszterelés.

Ahhoz, hogy egy film valóban elérje azt a hatást, amiért az alkotók hozzákezdtek a munkához, a filmkészítés egész folyamatát a legnagyobb odafigyeléssel kell végezni. Jól leforgatott nyersanyagból is lehet rossz filmet vágni. Nagyon sok múlik a stáb tagjainak összeszokottságán, szakmai képzettségén.

Elővágás

A kiválasztott jelenetek megfelelő sorrendbe állítása az elővágás. Itt még nincsenek a snittek végleges hosszra vágva, az egyes trükkök, animációk, feliratok csak jelzés szinten szerepelnek. Az így előállított film akár 20%-al is hosszabb, mint a tervezett. Ez a változat tökéletesen alkalmas arra, hogy a film ívét az alkotók lássák és az arányok végső meghatározásához segítséget nyújtson. Ezt a munkát akár a vágóasszisztens is végezheti.

Végső vágás

A végső vágás a jelenetek pontos hosszának a beállítása, a vágópontok meghatározása komoly gyakorlatot igénylő feladat. A vágás ritmusa, a dramaturgiának megfelelő képváltások alkalmazása, lassítások, gyorsítások, zenei effektek mind a film sikerének alkotó elemei.

Ha valaki jó vágó szeretne lenni, ahhoz nem elég, hogy jól ismerje a vágóprogramot. Ennél jóval többre van szükség. Mit, mire lehet vágni, milyen hosszú legyen a snitt, milyen fényelési technikával állítsa be a kívánt hangulatot, milyen legyen a felirat, milyen trükkel érhető el egy hatás, ezt mind-mind a vágónak kell tudni.

Fényelésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor az egymás utáni snittek, jelenetek fényviszonyait úgy korrigálják, hogy azok hangulata illeszkedjen egymáshoz.

Ha egy filmhez animációra van szükség, az szintén az utómunka fázisban készül el. Sok esetben a kameraképet kell grafikai elemekkel kiegészíteni, ez a kompozitálás. Itt több képsíkot, layert illesztenek egymásra a kívánt hatás elérése érdekében.

Film hangosítása

Az utómunka része a film hangosítása, keverése is. Ez a különböző műfajokban más-más nagyságrendű munka. Egy nagyjátékfilm esetében ez lehet akár egy egész éves feladat is.

A szükséges zenei betétek elkészítése, a narrátorszövegek felvétele és a zajok, zörejek kiválasztása a hangmérnök feladata. Fontos a dramaturgiának megfelelő hangerők arányának beállítása. Ez a művelet a keverés.

Master kópia

Ahhoz, hogy egy filmet késznek tekintsenek az alkotók, akár 20-30 vetítésen is végignézik a véglegesnek szánt verziót. Ilyenkor még több kisebb korrekció is történhet. A „finomhangolás” után elkészül a master kópia. Ez az a végleges változat, amin már változtatás nem történik. Ez lesz a sokszorosítás alapja.

Walter Murch, aki vágóként és hangmérnökként háromszoros Oscar díjas (és számos további jelölést kapott) így ír egyik díjazott munkájával kapcsolatban: „Amikor a film végre a mozikba került, nekiültem és kiszámítottam, hogy összesen hány napot töltöttünk ezzel a jelenettel, majd a napokat elosztottam a végtermékben szereplő vágások számával, és megkaptam az egy-egy vágóra (vágópontra) eső eredményt, ami naponta 1,47 vágásnak felel meg. …. Mivel a másfél vágás elvégzéséhez körülbelül 10 másodpercnyi idő szükségeltetik, az Apokalipszis most (az átlagostól bevallottan eltérő) példája jól kidomborítja, hogy – még egy normális film esetében is – a vágó nem a film összeállításával (vagyis a vágás fizikai aktusával), hanem a hozzávezető út felfedezésével tölti ideje java részét.” (Murch, 2010)

Mozivetítés vagy televíziós sugárzás esetében szalagra vagy digitális hordozóra adáskópia készül. Ennek szigorú szabályai vannak: 30 másodperc színcsík (colorbar), 1 kHz, 0dB-es mérőhang, 30 másodperc fekete, hang nélkül, és indulhat a film.

DVD-hordozón forgalomba kerülő filmhez egy úgynevezett DVD authoring készül. Ez egy olyan változat, amely egy statikus vagy mozgó menürendszerről asztali vagy számítógépes DVD lejátszóval vetíthető. Több számítógépes program áll rendelkezésre a jó minőségű DVD master készítésére. A menürendszer lehetővé teszi, hogy a teljes filmet levetítsük vagy csak bizonyos részeket válasszunk ki. Akár többnyelvű verzió is készíthető még feliratozott változatban is. Divat a gyári DVD menüjében egy extrák pont beiktatása, erre kattintva a végleges filmből kimaradt jeleneteket, esetleges bakikat vagy a forgatásról készült felvételeket nézhetjük meg.