9. fejezet - FELVÉTELKÉSZÍTÉS ÉS UTÓMUNKA

Maros Gábor

Tartalom

Felvételkészítés
A forgatás helyszíne
Egyszerű forgató szett
Többkamerás felvétel
Utómunka
Hardver és szoftver szükséglet
Alapbeállítások
A vágóprogramok munkafelületei
Ellenőrző kérdések

Ebben a fejezetben főleg a tudományos kisfilm készítése közben felmerülő problémákra szeretnénk felhívni a figyelmet. Olyan alapkérdésekre fókuszálunk, amelyekkel a kezdő filmkészítők találják szembe magukat. Például, hogy a forgatásra milyen eszközöket vigyünk magunkkal, milyen beállításokra figyeljünk oda, mennyi időt szánjunk egy jelenet felvételére, az utómunkát milyen eszközzel érdemes végezni, milyen programokat használjunk, milyen narrációt alkalmazzunk, honnan vegyük a felhasznált zenét. Nem törekszünk mindenre kitérő útmutatásra, hiszen minden film más és más. Minden egyes ötlet és forgatókönyv más úton áll össze filmmé. A számítástechnika hihetetlenül gyors változása napról napra új megoldásokat nyújt a filmkészítők számára. Az internet olyan lehetőségeket kínál az alkotóknak, hogy pillanatokon belül hozzáférhetnek átparaméterezhető hátterekhez, animációkhoz, képekhez, grafikákhoz. A kamerák ma már nem szalagra, hanem kártyára rögzítenek, az utómunka nem „editáló magnókon” hanem számítógépen történik, és a zenét sem mindig hangszerekkel készítik.

Felvételkészítés

Forgatás előtt alaposan át kell gondolni, milyen technikai eszközökre lesz szükségünk. A forgató szett összeállításánál figyelembe kell vennünk a forgatókönyv alapján készített ütemtervet, milyen helyszíneken, milyen jellegű felvételeket szeretnénk leforgatni. Ha riportra és ahhoz vágóképek készítésésére készülünk, egy egyszerű szettet állítunk össze. Ma már a kamerák és az adathordozók ára lehetővé teszi, hogy kisebb munkákra is akár két-három kamerával vonuljon ki a stáb. Így az anyag könnyebben vágható, mivel ugyanaz a jelenet több kameraállásból is rendelkezésre áll. Komolyabb forgatási szituációkban egyéb eszközökkel bővül a technikai szükséglet. Ilyen eszköz a ma igen népszerű folyamatos mozgást biztosító kis és nagy krán, továbbá a fahrt eszközök. Nagylámpás bevilágításra olyan esetben van szükség, amikor egy nagyobb területet kell bemutatni a filmben. Egy sötét gyárcsarnok vagy egy nagyelőadó totál felvételeit csak jól bevilágított körülmények között lehet tökéletes expozícióval rögzíteni. Ezzel a feladattal világosítót kell megbízni, aki az operatőr instrukciói alapján, akár 10-15 kisebb-nagyobb teljesítményű lámpával bevilágítja a teret. Több kamerás felvételnél (például egy előadás rögzítésekor) el kell dönteni, hogy helyszíni képkeverést alkalmazunk-e, vagy utómunkával oldjuk meg a kameraváltásokat. Ha nem csak felvételt készítünk, hanem az előadást más helyszínre is közvetíteni kell (másik előadóba, vagy az internetre), mindenképpen helyszíni keverésre van szükség.

A forgatás helyszíne

A forgatási helyszín az a tér, ahol a felvételeket készítjük. A két legnagyobb csoportosítási szempont, hogy kültérben vagy beltérben forgatunk. Ez befolyásolja a kamera-beállításokat, a felhasznált hangtechnikát, a helyszínbiztosítást, a stáb összetételét.

Külső forgatási helyszín esetén meg kell győződni arról, nem kell-e forgatási engedélyt kérni valakitől. Ha közterületen egy kameraállványnál nagyobb helyet igényel a felvételi technika, vagy akadályozzuk a gyalogos és a gépjármű közlekedést, az önkormányzattól területfoglalási engedélyt kell kérni. Magánterületen történő forgatásra a tulajdonos beleegyezése szükséges. Külső helyszíneken az áramellátás is nehézséget okozhat, ezért célszerű akkumulátorról üzemeltethető eszközöket használni. Ha ez nem megoldható, megfelelően terhelhető aggregátorról kell gondoskodni.

A beltéri helyszín más kamera-beállítást igényel, a világítás is több odafigyeléssel valósítható meg. Beszélhetünk műtermi és egyéb belső helyszínekről. A műterem kialakítása lehetővé teszi, hogy bármilyen forgatási teret kialakítsunk díszletek, kellékek és világítás segítségével. A műterem nagy belmagassága miatt, a tér fölött elhelyezett sínrendszerről olyan világítási konstrukciót alakítsunk ki, ami gyors átállást, homogén, árnyékmentes forgatási környezetet biztosít. A lámpapark általában egyesével, fokozatmentesen szabályozható (dimmerrel felszerelt) különböző világítási karakterisztikájú lámpákból áll. A műtermekben kialakítanak egy olyan falfelületet, amely alkalmas az úgynevezett greenbox, vagy bluebox technikával történő felvételekre is.[58]

Természetes belső helyszín lehet egy laboratórium, egy lakás, iroda, színház, sportcsarnok stb. Itt már nem biztos, hogy akármi mozgatható a felvétel kedvéért. Arra kell törekedni, hogy a természetes környezetet ne nagyon alakítsuk át. A helyi adottságokhoz nekünk kell alkalmazkodnunk. Úgy kell a kameraállást kitalálni, hogy minél kevesebb zavaró elem kerüljön az objektív látóterébe. Csak annyit változtassunk a helyszínen, ami a film szempontjából vállalható, és a legkisebb felfordulással jár. Egy labor-környezetben nem elvárható, hogy a műszereket a kedvünkért mozgassák, vagy a vegyszereket a nekünk tetsző színek szerint állítsák csatasorba. Egy lakást sem illik felforgatni a felvétel kedvéért, de egy virágot kivehetünk a riportalany feje mögül, vagy a fotelt arrébb tolhatjuk, hogy az ablak, egy kép a falon, vagy egy konnektor ne vonja el a néző figyelmét. A forgatás után az eredeti rend visszaállításáról sem szabad megfeledkezni.

Egyszerű forgató szett

Hogyan is áll össze egy kis forgató szett?

Kamera, kameraállvány, akkumulátorok, kis lámpa szett, derítőlap, csipeszmikrofon(ok), riportermikrofon (voice), mikrofonkábel(ek), fejhallgató, hálózati hosszabbító kábelek, hálózati elosztó, esetleg ellenőrző monitor, a rögzítéshez szükséges adathordozó (kártya, kazetta). Kártyás rögzítés esetén, ha hosszabb forgatásra készülünk, gondoskodni kell a kártyán levő adatok időnkénti lementéséről is, erre egy laptop a legalkalmasabb eszköz.

Kamerák alapbeállításai

A kamerák, mint a korábbi fejezetekből már kiderült, 3 kategóriába sorolhatók. Mi a középső, a félprofesszionális vagy industrial kategóriájú kamerával foglalkozunk. Ma két változata van forgalomban: a DV kazettára rögzítő DV, DVCAM, DVC, DVCPRO, HDV kamerák és a korszerűbb memóriakártyás kamerák, amelyek többféle tömörítéssel is rögzítenek.

A forgatás megkezdése előtt a kamera beállítása nagyon fontos feladat. Az egész film sikere múlik a forgatott anyagon. Egy elrontott felvételen utómunkában javítani már nemigen lehet. A gyártási folyamatban a leggyengébb láncszem határozza meg a végeredmény minőségét. Hiába van 8 magos vágógépünk, szuper utómunka szoftverünk, ha a forgatásnál a kamera-beállítást elrontottuk.

A kamera bekapcsolása előtt győződjünk meg az eszköz sérülésmentességéről, az objektív és a kereső tisztaságáról, a csatlakozók hibátlan állapotáról, az akkumulátorok töltöttségéről. Bekapcsolás után a kameratesten elhelyezett gombokkal és/vagy a menüben kell a forgatási paramétereket beállítani. Minden kamerának más és más a menüje, ezért csak néhány alapvető beállításra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Példánkban egy olyan kamerát használunk, amely SDHC kártyára rögzít. SD minőségben DV formátumban, HD minőségben AVCHD formátumban. Az első feladat tehát annak meghatározása, hogy a készterméket milyen minőségben szeretnénk majd látni. Ha a filmünket HD felbontásban szeretnénk publikálni, a teljes gyártási láncnak HD minőségűnek kell lennie. Ha SD anyag a végtermék, a forgatás történhet HD és SD minőségben is (a HD felvétel csak 16:9 formátumú, erre ügyelni kell).

A képen az AVCHD – DV üzemmód kapcsoló látható.
9.1 ábra AVCHD-DV átkapcsoló a kameratesten

Amennyiben HD minőségű, AVCHD rögzítést választunk, beállíthatjuk a menüben a rögzítés egyéb paramétereit, ez lehet például: 1080/50i; 1080/25p; 720/50p; 720/25p.

A kamera keresőjében a HD üzemmód négy lehetséges esete látható.
9.2 ábra HD üzemmódok beállítása a keresőben

Fájlnév: 9_2 a

SD minőségű DV rögzítést választva a menü például DV 576/50i vagy DV 576/25p beállítást kínál. Itt fontos a képernyőarány beállítása is, ami 16:9 vagy 4:3 lehet.

A kamera keresőjében láthatjuk, hogy progresszív vagy interlace üzemmódban vagyunk.
9.3 ábra DV paraméterek beállítása a keresőben

A kamerán beállított paraméterek tudatos választása azért fontos, mert az utómunkánál a projektindítást is ezek alapján kell majd elvégezni.

A következő, amire figyelni kell, a fehéregyensúly. Mint korábban már tárgyaltuk a különböző helyszíneken más és más a színhőmérséklet. Ennek megfelelően a színhűség érdekében a kamera white balance választógombjával (vagy a menüből) külső fény (5600 K), belső fény (3200 K), automata beállítás, vagy fehér lapra történő fehéregyensúly állítás közül választhatunk. Ez utóbbit kevert fény esetén célszerű használni, amikor az ablakon bejövő napfény és a belső térben elhelyezett lámpák is befolyásolják a színhőmérsékletet. Ekkor a vegyes fényű térben elhelyezett fehér lapra irányítjuk az objektívet, és a beállító gombot megnyomva az egyensúly beáll, a térről készülő felvételek színhelyesek lesznek.

Manuális írisz használatakor a helyes expozíció választását segíti a zebra bekapcsolása. Ha túlnyitottuk a rekesznyílást, a fehér képtartalomban ferde csíkozódás jelzi, hogy szabályozzuk lejjebb az íriszt. A kapcsoló auto-iris állásában a kamera elektronikája állítja be az optimális értéket. Ez azonban nem mindig célravezető. Például egy ellenfényes jelenetnél a szereplő sötétben marad, mivel a rekesznyílás a külső fénymennyiséghez állítódik.

A kamerakép élessége a fókuszgyűrű forgatásával állítható be. Mindig behúzott varionál, közeli állásban kell élességet állítani, így a vario teljes skáláján éles marad a kompozíció. Autofocus állásban a kameraelektronika automatikusan a kép közepén levő pontra állít élességet. Ez nagy segítség ugyan, de kevés esélyt ad az operatőrnek ahhoz, hogy művészi eszközként ő határozza meg, hogy a kép melyik része legyen éles. Az is előfordulhat, hogy fényszegény környezetben az elektronika nem találja az élességet.

A fehéregyensúly, fókusz és írisz kezelőszerveit láthatjuk az objektív oldalán.
9.4 ábra Az objektív oldalán található beállítások

Fontos kezelőfelület a hangbemenetek állítására szolgáló panel. Az általunk tárgyalt eszközcsalád XLR csatlakozókkal ellátott hangbemenetekkel rendelkezik. Általában a kamera elején és a hátulján is található két XLR bemenet. Egy kapcsolóval állítható, hogy az elsőt (front), vagy a hátsót (rear) használjuk. A kamerákon saját beépített mikrofon vagy tartozékként egy kispuska mikrofon van. Ezek a környezeti atmoszféra felvételére alkalmasak, komolyabb hangfelvételre mindenképpen külön mikrofont kell használni. A kamerán a kiválasztott bemenetbe csatlakoztatjuk a mikrofont, és a bemeneti szintet mikrofon állásba állítjuk. Vonal szintre akkor van szükség, ha a mikrofon(ok) jele nem közvetlenül a kamerára érkezik, hanem külön hangkeverőn keresztül kapunk egy kevert hangjelet. Így például egy koncert felvételekor az összes hangszer és mikrofon jelének arányát egy hangkeverőn beállítja a hangmérnök, és ez a jel kerül a kamerába.

A két hangcsatorna ki- és bemeneti csatlakozóit, továbbá a bemeneti szint kapcsolót és a 48V kapcsolóját láthatjuk a kamera hátoldalán.
9.5 ábra A hangcsatlakozó panel

Vannak olyan mikrofonok, amelyek működéséhez tápfeszültségre van szükség. A kamerán található egy kapcsoló, amellyel 48V úgynevezett fantomtápot tudunk a mikrofonnak biztosítani. Ügyeljünk arra, hogy csak akkor legyen bekapcsolva, ha a mikrofonhoz szükséges. A két hangsáv felvételi szintjét manuálisan egy-egy potenciométerrel lehet külön-külön állítani, vagy automata állásban az elektronika segítségével történik a bejövő jelek szintjének optimalizálása.

A kamera oldalán található a két hangcsatorna automata és manuális kapcsolója és a szabályozó potméterek.
9.6 ábra A hangbeállító és szabályozó panel

A kamera keresőjében a beállított paraméterekről az operatőr folyamatosan információt kaphat, a display gomb megfelelő állításával tudjuk szabályozni a megjelenített információkat. Így a beállított rögzítési módról (HD-SD), a fehéregyensúlyról (indoor – outdoor - ATW), az élességállítás módjáról (manualfocus-autofocus), a rekesznyílásról (2,8-4-8-16), kevés megvilágítás esetén a bekapcsolt erősítésről (3dB;-6dB;-9dB), az akkumulátor állapotáról, a két hangsáv pillanatnyi hangerejéről és a rögzített anyag timecode-járól (TC).

9.7 ábra Beállítások kijelzése a keresőbenAlternatív szöveg:Az operatőr számára a kamera keresőjében megjeleníthető információk elhelyezkedését mutatja az ábra. Timecode, akkumulátor állapot, expozíciós idő, színhőmérséklet, erősítés, élességállítási mód, rekesznyílás, zoom állapot.

Kameraállvány

Erről az eszközről is kell néhány szót ejteni. Célszerű jó minőségű állványt választani a forgatásra. A jó állvány több lépcsőben, fokozatmentesen kihúzható magasságú, gömbfejjel szerelt, gyorscsatlakozású. A gömbfej biztosítja, hogy a kamera vízszintje szabadon állítható legyen. A gyorscsatlakozó segítségével a kamera egy mozdulattal leoldható illetve visszahelyezhető az állványra. Ha kameramozgató eszközöket is használunk a forgatáson, a kamera átszerelése pillanatok alatt elvégezhető. Belső térben történő forgatáson az állványt egy úgynevezett „terpeszre” állítjuk, így a lábak végén levő tüskék nem tesznek kárt a padlózatban. Külső helyszínen a tüskék biztosítanak stabil helyzetet az állványnak.

Akkumulátor

A ma használatos Lítium Ion akkumulátorok a kameráknak hosszú működési időt biztosítanak. Ez az időtartam 120 perctől 800 percig is terjedhet kamerától függően. A töltöttségi állapotot vagy a kamera keresőjében vagy az akkumulátoron lévő gomb és indikátor LED-ek segítségével ellenőrizhetjük. Az akkumulátorokat mindig töltött állapotban kell tárolni, így az élettartamuk lényegesen meghosszabbítható.

Kis lámpaszett

A hordozható lámpaszett általában 3 halogén izzóval szerelt, terelőlappal ellátott, könnyű állványra tehető, 350W-600W teljesítményű lámpából áll. Hátránya, hogy 230V-os hálózati feszültséghez kötött, így csak ott használható, ahol villamos hálózat rendelkezésre áll. Akkumulátorról üzemeltethető, könnyű, nagy fényerejű LED tablók is hozzáférhetőek már. Ezek hagyományos V-mount akkumulátorokkal működő 16-900 db LED fényforrásból álló tablók, melyek külső, belső világításhoz és derítéshez egyaránt kiválóak. A lámpaszett tartozéka lehet egy akkumulátoros fejlámpa is, melyet a kamerákon levő csatlakozósínre rögzíthetünk. Ez az eszköz egy egyszerű riport szituációban az arc megvilágítását biztosítja. Általában fehér és sárga derítő felülettel szerelik, hogy külső és belső térben egyaránt használható legyen.

Az ábra egyszerű 3 lámpából álló hordozható szettet mutat.
9.8 ábra Lámpaszett

A derítőlap a homogén világítás előállításának nélkülözhetetlen kelléke. Külső és belső felvételeknél egyaránt használatos eszköz. Létezik fehér, ezüst és aranyszínű változat is. Az adott felvétel körülményei, a színhőmérséklet, az elérni kívánt hatás határozza meg, hogy mikor melyiket használjuk. A lámpával a derítőlapra világítva indirekt szórt fény jut a megvilágítandó felületre. Külső felvételnél, a Napot használva főfényként, egy riportot tökéletesen be lehet világítani egy derítőlap segítségével.

Hangtechnika a forgatáson

A korábbi fejezetekben már szóltunk a különböző mikrofonfajtákról és a hangtechnika alapjairól. Itt egy átlagos feladatra koncentrálva csak felsorolás szinten említjük meg, mit is vigyünk magunkkal a forgatásra. A különböző tv társaságok nem azonos elvárásokat fogalmaznak meg a beszállító műsorgyártókkal szemben. Van olyan társaság, amely a látható csipeszmikrofonos felvételeket nem veszi át. Ilyenkor rejtett mikrofonozást kell alkalmazni. Ez lehet a hasznos képen kívül elhelyezett irányított karakterisztikájú mikrofon, egy botra szerelt, belógatott mikrofon, vagy a szereplőn rejtve elhelyezett csipeszmikrofon is.

Leggyakrabban utcai vagy rendezvényi gyors riportkészítésre úgynevezett voice mikrofont használunk. Ez egy kevésbé érzékeny eszköz, aminek a karakterisztikáját úgy alakították ki, hogy a környezeti zajok ne befolyásolják a hasznos hangot. Egészen extrém körülmények között is jól használható. A szájtól mért 6-15 cm távolságon belül tökéletes hangminőséget érhetünk el vele, kb. 2-3 m távolságon kívüli zajok - akár egy bontókalapács - sem okoznak érezhető zavart a hangfelvételben. Tehát az egyszerű forgató szett része egy vagy két vezeték nélküli csipeszmikrofon (ügyelve arra, hogy különböző frekvencián működjenek), egy vezetékes vagy vezeték nélküli kézi mikrofon (ha nem fantomtápos, elemről is gondoskodni kell).

Több szereplős beszélgetés felvételéhez a tökéletes hangminőség érdekében minden szereplőnek külön mikrofont kell adni. Ekkor egy hangkeverő fogadja a mikrofonok jelét, ezen egy fejhallgató és a kivezérlésjelző segítségével be kell állítani valamennyi mikrofon azonos jelszintjét. Egy rövid próbafelvétellel meggyőződhetünk arról, hogy a beállított értékek megfelelőek-e. Törekedjünk arra, hogy azonos márkájú és paraméterű mikrofonokat használjunk, mert az anyag egységessége csak így érhető el. A felvétel folyamatos ellenőrzése nélkülözhetetlen. A kamera fejhallgató kimenetére mindig egy jó minőségű, mindkét fülre jól illeszkedő zárt fejhallgatót csatlakoztassunk.

Felvételek ellenőrzése a forgatáson

Egyszerűbb forgatásra is célszerű ellenőrző monitort vinni. „Több szem többet lát” elv alapján jó, ha az operatőrön kívül a stáb többi tagja is látja a megfogalmazott képet. Igaz ugyan, hogy a kompozíció beállítása és a világítás az operatőr feladata, de a világosítónak is nagy segítség, ha monitoron látja a bevilágítás eredményét. Jó minőségű, broadcast monitort vigyünk a forgatásra, mivel ennek a színhűsége biztosan etalonnak tekinthető. A broadcast monitoroknak kép összeugrasztási funkciója is van, ami azt jelenti, hogy a valóságos képkivágásnál nagyobb területet látunk a képernyőn. Ha valami zavaró dolog van a képhatár környékén, így hamarabb észrevesszük. HD felvételek készítésekor feltétlenül HD felbontású ellenőrző monitort használjunk.

A forgatott anyag tárolása

Ha befejeztük a napi forgatást, az anyag biztonságos tárolásáról gondoskodni kell. A mágnesszalagra rögzített felvételek szállításánál ügyeljünk arra, hogy mágneses hatás ne érje őket. Hangfal tetejére, vagy közvetlen közelébe ne tegyünk videoszalagot, mert könnyen átmágneseződhet és a rajta levő információt elveszíthetjük. Memóriakártyára rögzített felvételeket haladéktalanul át kell menteni merevlemezre, ezért érdemes hordozható számítógépet is a forgató szetthez készíteni. A gép saját merevlemezére vagy egy külső winchesterre átmásolt anyag már kevésbé sérülékeny.

Ma már a háttértárak kapacitása és ára is lehetővé teszi, hogy a nyersanyagról is biztonsági másolatot készítsünk. Ha több napig és sok nyersanyagot forgattunk, a kazetták feliratozásával és a felvételek kezdő és befejező timecode-jának felírásával (script lista) megkönnyíthetjük az utómunka során a kazetták közti eligazodást. Memóriakártyás rögzítésnél a kamera automatikusan számozza a kártyára kerülő snitteket, külön fájlként kezel minden kameraindításkor keletkezett adatfolyamot. Ha az adatmásolásnál egy logikusan szerkesztett könyvtárstruktúrába írjuk a jeleneteinket, a nyersanyag kereshetősége egyszerűvé válik.

Többkamerás felvétel

Egy nagyobb rendezvényről, konferenciáról, koncertről készülő többkamerás felvétel komolyabb technikai felkészültséget vár el a stáb tagjaitól. Ma már ez is lényegesen egyszerűbb feladat, mint az analóg korszakban volt, de még mindig sok eszközre és több rendszertechnikai ismeretre van szükség. A televízióban sugárzott műsorok mindegyikét több kamerával rögzítik. Az egyszerű hírműsorban is 3-4 kamera dolgozik. Egy nagyobb rendezvényen, például sportközvetítésen akár 30-40 kamera képe is rendelkezésre áll. Mi az egyszerűség kedvéért egy 4 kamerás felvétel eszközeit tekintjük át. Az általunk tárgyalt félprofesszionális videokamerák a rögzítési funkció mellett a közvetítés lehetőségét is hordozzák. Ez azt jelenti, hogy a kamerákon található olyan kimenet, amelyet egy képkeverő bemenetére lehet kapcsolni. Ez lehet kompozit videojel, firewire csatlakozón megjelenő digitális jel vagy úgynevezett SDI jel. HD felbontású felvételkészítésre természetesen csak a firewire illetve a HD-SDI csatlakozókon megjelenő digitális jel alkalmas.

Négy kamerából álló mobil kitelepíthető rendszer blokkvázlata látható videokeverővel, utasító rendszerrel, monitorblokkal, merevlemezes rögzítővel.
9.9 ábra Négykamerás rendszer vázlata

A kamerákat firewire csatlakoztatás esetén maximum 20 méter hosszú firewire kábellel köthetjük a keverőhöz. Ha távolabbi pontra kell a kamerát kikábelezni, 20 méterenként repeater (közbenső erősítő) beépítése szükséges, de így is maximum 80 méter lehet a legtávolabbi pont. HD-SDI jelet 100 méter távolságig egy egyszerű BNC csatlakozóval ellátott koax kábelen juttathatjuk el a keverőhöz. A mai képkeverőket többnyire digitális jel fogadására alakították ki. Megkülönböztetünk csak SD felbontású és HD/SD felbontású keverőket. Az egyszerűbb eszközökbe firewire csatlakozón érkezik a digitális jel, a komolyabb, megbízhatóbb és drágább keverők SDI bemenetekkel rendelkeznek. A képkeverőbe érkező kameraképeket a vezetőoperatőr a rendező utasításainak megfelelően választja ki. Ez csak úgy lehetséges, ha minden kamerakép a vezetőoperatőr előtti monitorfalon vagy egy osztott képes nagyméretű monitoron megjelenik.

Az operatőrök egy stábértekezleten megkapják a feladatukat. Mindegyik kamera az esemény más részletére kell, hogy koncentráljon. Az átlagos felállás szerint, egy totál kamerát a rendezvény átfogó bemutatására állítanak be, a második kamera az előadó közeli képét adja, a harmadik az előadó környezetével együtt egy kistotál képet közvetít, a negyedik kamera a közönségről ad különböző kivágású képeket. Az operatőrök a felvétel alatt a vezetőoperatőr utasításainak megfelelően alakítják a képkivágásokat, mivel ő látja valamennyi bejövő képet, ő dönti el mikor, melyik kamera képe kerüljön adásba vagy rögzítésre. A vezetőoperatőr felel a teljes képi megjelenés harmóniájáért, a plánok rendszerének helyes kezeléséért.

A stáb tagjai közti kommunikációt egy utasító rendszer biztosítja, mely egy, a keverő mellett elhelyezett központi egységből és minden kamera mellett egy mikrofonos fejhallgatóból áll. Ez a rendszer lehet kábeles összeköttetésű vagy vezeték nélküli. Általában kétirányú kommunikációra alkalmas, de létezik olyan változat is, amelynél az operatőröknek nincs lehetőségük a beszédre. Az adásjelző berendezés folyamatosan jelzi, melyik kamera képe rögzítődik, vagy megy adásba. A kamera „tally” lámpája pirosan ég, ha adásban van. Komolyabb eszközpark esetén a kamerákon levő return video gomb segítségével az operatőr belenézhet az adásba menő képbe, így a képkivágását hozzáigazíthatja a másik kamera képéhez.

Egyszerű közvetítő rendszernél a kamerákat az operatőrök a felvétel megkezdése előtt a vezetőoperatőr utasításainak megfelelően egyforma paraméterekkel állítják be (HD vagy SD jelfolyamot kap a keverő, SD esetén 4:3 vagy 16:9 a képarány, milyen a színhőmérséklet, mekkora legyen az objektívek rekesznyílása). Drágább rendszereknél minden egyes kamerához tartozik egy távvezérlő egység (CCU), amelynek segítségével a keverő mellől szinte minden paraméter külön-külön beállítható, így a kamerák precízen összehangolhatók. Egy többkamerás felvétel készítésére alkalmas szett összeállításánál ügyelni kell arra, hogy lehetőleg teljesen egyforma kamerák alkossák a kameraláncot, mert a forgatott anyag egységessége (színvilág, telítettség stb.) csak így biztosítható. A keverő kimenetéről valamilyen rögzítő berendezésre kerül a vágott jel. Ez általában egy szalagos videomagnó vagy egy merevlemezes rögzítő. Természetesen kapcsolódik a rendszerhez egy hangkeverő egység is, mely a térben elhelyezett mikrofonok jelét keveri össze. Ennek kimenete is a rögzítő egységre csatlakozik. Előfordul, hogy egy számítógépről érkező prezentáció képét is meg kell jeleníteni. Ez általában csak megfelelő jelátalakítás után lehetséges (bizonyos keverők képesek kompozit, komponens, DVI, SDI, HDMI jelek fogadására is).

Ha adás közben feliratozni is szeretnénk, egy feliratozó egységet kell a keverőre kötni. Tovább bővítve a feladatokat egyre nagyobb személyzetre és egyre több kiegészítő eszközre van szükség. Általában az ilyen nagy rendszer nagy eszközigénye, a meghibásodási lehetőség gyakorisága és a nehézkessége miatt helyhez kötött. Léteznek mobil közvetítő rendszerek is, ezeket egyszerűbb feladatokra lehet alkalmazni. Főleg oktatási intézmények, helyi televíziók, színházak, kisebb kommunikációs cégek használják ezeket.

Alternatív szöveg:Egyszerű hordozható kisstúdió képe látható, utasító és feliratozó egységgel.
9.10 ábra Mobil kisstúdió

Komolyabb feladatokra közvetítőkocsik állnak rendelkezésre, melyek stabil kiépítésű eszközökkel, megbízható, professzionális személyzettel biztosítják a tökéletes adásminőséget.

Korszerű HD közvetítőkocsi képe látható, kihúzható oldalakkal, így a belső tér szinte kétszeresére bővíthető.
9.11 ábra Közvetítőkocsi külső
A fenti közvetítőkocsi belső tere a kameraellenőrző monitorokkal, utasító egységgel, képkeverővel és CCU-val.
9.12 ábra Közvetítőkocsi belső