Utómunka

A filmkészítés legizgalmasabb feladata az utómunka. Igaz, hogy legtöbbször gyötrelmes órák, napok alatt kel életre a film, a tapasztalat azt mutatja, hogy megéri a ráfordított energia. A mozgófilm születésekor elegendő volt, hogy egy vonat keresztülmegy a képen, vagy egy szereplő sétál fel és alá. Az eltelt több mint 100 év alatt kifinomultak azok a módszerek, amelyekkel a mai értelemben vett film készül. Az utómunka során helyükre kerülnek a jelenetek, az animációk, az ábrák, a feliratok, kialakul a snittek végleges sorrendje. A szükséges fényelés után megtörténik a hangkeverés, és kész is a film.

Ma már szinte kizárólag digitális utómunkáról beszélhetünk. Az elmúlt 20-25 év folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően letisztult az utómunka szoftverek ergonómiája és a formátumok közti átjárhatóság. A sok gyártó közül néhány maradt meg a piacon, melyek igyekeztek a felvételtechnika fejlődésével lépést tartani. A számítógépek ma már gond nélkül kezelik a HD felbontású anyagokat, sőt a szoftvereknek köszönhetően akár a még nagyobb felbontású (2k; 4k; 8k) felvételek utómunkái is megoldhatóak. A non-lineáris munkaállomások a hagyományos filmvágás lehetőségeivel rendelkeznek.

A hagyományos videotechnika korszakában a vágás egy másolásos eljárással volt csak megoldható. A nyersanyagot egy editáló magnópár segítségével másolták egyik szalagról a másikra, a feleslegesnek ítélt részek kihagyásával. Így snittről snittre lineárisan kellett építkezni, javításra, betoldásra, cserére nem volt mód. A számítógépes munka visszaadta az alkotóknak azt a szabadságot, hogy a film egyes részeit külön vágják, módosítsák, utólag kivegyenek, berakjanak jeleneteket. Jegyzetünkben nem foglalkozunk az analóg felvételek editálásával, digitalizálásával. Feltételezzük, hogy ma már csak digitális formátumban készülnek a nyersanyagok.

Igyekszünk platform mentes információkkal segíteni a munkát. A szoftverek közül sem említünk olyant, ami egyedüli és üdvös megoldást kínál. Valamennyi ma használatos szoftver alkalmas a HD, DV, SD nyersanyagok korrekt feldolgozására és számtalan exportálási lehetőségre.

Hardver és szoftver szükséglet

Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a ma használatos számítógépek már szinte kivétel nélkül használhatók video utómunkálatra. Mi mégis megfogalmazunk egy ideálisnak nevezhető konfigurációt, aminél jobb a jegyzet írásakor is biztosan kapható a piacon.

Az Apple gépek kedvelői egy 4 magos Intel Xeon 3,2 GHz es sebességű 8 GB memóriájú MacPro számítógéppel, egy Finel Cut PRO vagy AVID Media Composer 6 vágószoftver csomaggal egy professzionális komplett utómunka állomás tulajdonosai lehetnek. A gépbe szerelt 2 TB kapacitású háttértárral gyakorlatilag folyamatos munka végezhető.

A PC használók egy i7-es processzorral, 8 GB DDR3 RAM-mal és 2 TB winchesterrel szerelt számítógéppel, egy Adobe Premiere ProCS6 vagy Edius pro 6.5 szoftverrel már egy ütőképes munkaállomás birtokosának mondhatják magukat.

Ezeken kívül a monitorozás biztosítására (HD felbontású ellenőrző monitor) egy kis kiegészítő kártyára, jó minőségű aktív hangfalpárra, valamint egy HD monitorra van szükség, és készen van az akár broadcast minőséget is biztosító utómunka stúdió.

Számítógépbe helyezhető kártya analóg audio és videojelek ki és bemenetével, továbbá HD monitorozáshoz HDMI csatlakozókkal.
9.13 ábra Black Magic kártya

Alapbeállítások

A számítógépbe a nyersanyagot szalagos DV eszköz használatakor firewire csatlakozón keresztül lehet beírni a kameráról vagy asztali DV magnóról. A memóriakártyára rögzített kameraképet kártyaolvasón keresztül egyszerű fájlmásolással tesszük hozzáférhetővé.

Egy új munka (project) indításakor a rendelkezésre álló nyersanyag határozza meg az alapparaméterek beállítását. Ez nagyon fontos lépés. Ha nem egyezik a nyersanyag felbontása, a beállított képméret, a rögzítési formátum, a munka során komoly meglepetések érhetik az embert. Tehát ne lépjünk be a szoftverekbe anélkül, hogy ezeket a beállításokat el ne végeznénk.

Állítsuk be a capture (beírási) formátumot DV vagy HDV módra, a munkakönyvtárat a winchesteren és a project nevét.

A munkaterület beállítási felületén választhatjuk ki a felhasználandó kodeket és konténerformátumot. Praktikusan a felvett anyagnak megfelelő formátumot (pl. AVCHD, Digital SLR, DV NTSC, DV PAL, DVCPRO, HDV, RED, XDCAM EX, XDCAM HD stb.), ügyelve arra, hogy mindegyik verzión belül újabb beállítást kell tennünk, például SD esetben standard 4:3, vagy widescreen 16:9 képarányt választunk, vagy például HDV project indításakor 1080i25;1080p25;720p;720i; stb.

A vágóprogramok munkafelületei

A project indítása után megjelenő munkafelületek általában 4 blokkra oszthatóak. Az első a project elemeit tartalmazó felület, ide importáljuk be a kártyáról lementett jelenetsorainkat, illetve ide írjuk be a DV, HDV szalagról a snitteket. Itt helyezzük el a megírt feliratokat, importált képeket, zenéket, megrajzolt ábrákat is. Tehát az összes felhasználandó nyersanyag ebben az ablakban áll rendelkezésre a munka során. A másik nagy felület egy vagy két vetítőernyőből áll. Itt a nyersanyag válogatása, a kezdő és végpontok bejelölése, illetve a már összeállított film vetítése lehetséges. A harmadik egység az idősáv munkaterület, a timeline. Ezen építjük fel a filmet. Általában indításkor három videosávot és három hangsávot kínálnak fel a programok, de ezek akár 99-ig bővíthetőek. Az idősáv timecode-al ellátott, így folyamatosan látjuk, hol tartunk a filmünkben. Az építkezést az 1. videosávon célszerű elkezdeni. A forrás monitorablakban leválogatott jeleneteket egyszerűen ráhúzzuk az idősávra. A szépen egymás után elhelyezett snittekből összeáll a film, amit a Program Monitor ablakban meg is nézhetünk. Ugye milyen egyszerű?

Hát igen. Ha nem akarunk semmi mást, csak „kiszemetelni” a fölösleget, akkor ez a tudás is elég. A programok ennél jóval többet kínálnak. A munkafelület negyedik nagy blokkja az effekt ablak, ahol számtalan lehetőséget kínálnak a programok a filmünk látványossá tételéhez.

A videon egy videoszerkesztő program munkafelülete látható. Jól elkülöníthető fő részekkel: projekt ablak, monitorblokk, effekt felület és szerkesztősáv.
9.14 ábra Képernyőkép munkafelületekkel - video

Mindenki egyéni módszerrel készíti a filmjét. Egyesek a gyorsbillentyűket használják, mások a menü rendszer pontjai alapján szeretnek dolgozni, van aki a forrásablakban határozza meg a jelenetek végleges beállításait, megint mások a timeline kínálta módosítási lehetőségeket részesítik előnyben. A programok több megoldást is kínálnak ugyanazon eredmény elérésére, a lényeg hogy összeálljon a film. A vágószoftverek évről évre megújulnak. A megszerzett tudást folyamatosan frissíteni kell. Sajnos a magyar nyelvű könyvek mindig kicsit késve jelennek meg a piacon, de a használni kívánt program megismeréséhez nélkülözhetetlen a programokat leíró szakirodalom. (lásd: irodalomjegyzék)

Az előkészítés után, ha már a project ablakban az összes nyersanyag rendelkezésre áll, elkezdődhet a munka. Nem kötelező a lineáris építkezés. Tetszés szerinti részeket külön timeline-on megvágva, később egymásba fűzhető az anyag. A menet közbeni sorrendváltoztatás is egyszerűen megoldható. Ha egy jelenetsor elemeit a timeline-ra húztuk, még akkor is módosíthatunk a snittek hosszán. Ahol két snitt találkozik egymással, az a vágópont. Az ilyen egyszerű képváltást éles vágásnak nevezzük. Ha lágyabb átmenetet szeretnénk elérni, a két snitt találkozására egy úgynevezett Transition-t kell elhelyezni, mely az effekt blokkban található. Ez lehet sima áttűnés vagy a számtalan további lehetőségek egyike, a homályos átmenetektől az óramutató forgásán keresztül a színházi függöny kinyitásáig. A bőség zavarában az ember hajlamos a filmjét ilyen átmenetekkel ”látványossá” tenni. Ne essünk ebbe a hibába. Csak akkor használjunk különleges átmeneteket a snittek között, ha funkciója van. Arra se törekedjünk, hogy egy filmen belül felsorakoztassuk az összes trükköt, amit találtunk. Az a szép film, ami egységes és öncélúságtól mentes.

A video az effektezés rövid bemutatását tartalmazza. Az effekt helyét, kiválasztását, a két snitt találkozására húzását, a hatást és cserét.
9.15 ábra Effektek használata - video

Ha egy snitt színvilágát vagy perspektíváját szeretnénk megváltoztatni, régi filmhatást szeretnénk elérni, filmkarcokkal, kapukosszal és rángató léptetővillával, az is megoldható a videoeffektek segítségével. Itt is széles választékból válogathatunk. A filmünk összeállításánál ügyeljünk a korábbi fejezetekben leírt szabályokra, a plánok egymás utáni hatására, a kameramozgások elejére és végére. A különböző műfajokban más és más szabályok érvényesek. Fiatalos, lendületes klippekben megengedett a gyors kameramozgás, a mozgások feldarabolása, a rövid, akár néhány kockás bevágás, a szabálytalan kamerakezelés. Az általunk tárgyalt műfajok azonban fegyelmezettebb, nyugodtabb snittkezelést kívánnak. Általános szabály nincs, de a jelenetek hosszának a felfoghatóság határán belül kell lenni. Ha feliratot szeretnénk készíteni, célszerű a 2. video sávot használni. A szerkesztő programokban található egy egyszerű feliratozó, amellyel statikus feliratokat, húzós inzerteket (lentről felfelé vagy fentről lefelé futó szöveg, balról jobbra vagy fordítva futó szöveg) készíthetünk, akár a felkínált mintakarakterekkel vagy saját magunk által paraméterezett árnyékos, színes keretes betűkkel. Rajzolóprogramok segítségével is készíthető felirat, de speciális feliratozó programok is léteznek, melyekkel animált feliratok, 3D feliratok is készíthetők.

Az egyszerű feliratozóval megvalósítható képre történő felirat elhelyezést mutatja a kisfilm.
9.16 ábra Film feliratozása - video

Ha egy képernyő képen szeretnénk több videót megjeleníteni, akkor a további video sávokat (layer) kell használni. A képek kicsinyítése, nagyítása, egyes részeinek letakarása is lehetséges az Effect Controls panel segítségével. Itt állíthatjuk be egy adott snitt képernyőn való mozgatásának adatait, esetleg az átlátszóság mértékét. Lassításra-gyorsításra is lehetőség van, ez a funkció különböző programokban más és más helyen található.

Minden video snitthez tartozik egy hangrész is. A timeline-ra húzott jelenettel együtt annak hangja is megjelenik az audio sávon. A további audio sávokra helyezhető el a zene és a narrátor szöveg. A kép és a hang szét is választható, ha csak az egyikre van szükségünk.

A filmekhez használt zene szerzői jogi kérdéseket vet fel. A tapasztalat szerint ritkán van a produkcióra annyi pénz, hogy zeneszerzőt bízzunk meg. Léteznek olyan cégek, melyek nagy zenetárakat üzemeltetnek, óriási készletből lehet válogatni a filmünk stílusához megfelelő állományból. A zenén kívül effekt tár is rendelkezésre áll a hanghatások színesítésére. Ha nem bízunk a saját ítélő képességünkben, megadhatjuk filmünk témáját és akár 1 napon belül egy szűkített kínálatot állítanak össze számunkra. Persze ennek ára van. A felhasználási terület szerint különböző tarifák léteznek. Más egy reklám felhasználás ára, más a TV sugárzás ára, és a DVD-re sokszorosított film példányszáma is ármeghatározó szempont. A kizárólagos felhasználási jogért külön fizetni kell.[59]

A narrátor szöveg bemondását célszerű hangstúdióban végezni, mert a süketszobai körülmények, a professzionális hangtechnikai háttér zajmentes felvételt biztosít. Ha van lehetőségünk profi bemondó alkalmazására, erre ne sajnáljuk a pénzt. Sokszor többe kerül az amatőrrel eltöltött stúdióidő, és az eredmény mégsem összemérhető.

Editáló programunkban akár több hangsávot is használhatunk egyszerre, például egy zörejsávot, atmoszférasávot is kijelölhetünk. A különböző audiosávok hangjának arányát keveréssel állíthatjuk be. Mindegyik általunk javasolt programban van egy hangkeverő panel, melyen megjelennek a hangsávokhoz tartozó potenciométerek. Ezek lejátszás közbeni állítgatásával a megfelelő hangszintek tökéletesen beállíthatók.

Több kamerás felvétel vágása a Multi-Camera Editing beállítással végtelenül egyszerű. A Multi-Camera Monitor felületén láthatjuk a timeline-ra egymás fölé elhelyezett kameraképek mindegyikét egy időben. Csak az a dolgunk, hogy úgy, mintha élő egyenes közvetítés lenne, váltogatjuk a kameraképeket és a Program Monitoron megjelenik a kiválasztott kép. Az így kevert felvétel sokkal pontosabb kameraváltást tesz lehetővé, mint a forgatás helyszínén történő képkeverés. Ott előfordulhat hibás kameraváltás, az adásban elkövetett operatőri bakik is benne maradnak a felvételben. Utómunkában történő keverésnél mindig ki tudjuk választani a leghasznosabb kameraképet, és a hibás váltást azonnal korrigálhatjuk.

Röviden bemutatja a film a több kamerával felvett nyersanyag utómunkaállomáson történő szerkesztését, vágását.
9.17 ábra Multikamera mód - video

Léteznek úgynevezett kompozitáló önálló programok, melyek segítségével a különböző hátterek, állóképek, ábrák, animációk és videók úgy építhetők össze, hogy a néző nem tud különbséget tenni mi a valóságos kép és mi a manipuláció. Például egy borongós napon felvett jelenet háttere kicserélhető egy ragyogó napfényes környezettel anélkül, hogy bárki észrevenné. Az így átalakított jelenet vagy animált grafika egy mozdulattal visszaemelhető a vágóprogramba.

Az elkészített filmet a timeline-ról nézhetjük végig. Általában a film tartalmaz olyan trükköket, több videosávos részeket, melyekkel a számítógép valós időben nem tud megbirkózni. Ezért a filmet le kell számoltatni (rendering). Ha véglegesnek tekintjük filmünket, el kell dönteni, milyen publikációt választunk.

Hogyan kerül a film a közönséghez?

Első feladat a Master kópia elkészítése. Ez általában a nyersanyaggal azonos formátumban elmentett változat. Kiírható DV, HDV szalagra vagy egy archiváló merevlemezre. A programok számtalan kodeket tartalmaznak, így az internetes közzétételre alkalmas FLV, MP4, WMV, MOV, vimeoSD, vimeoHD, YouTube SD, YouTube HD formátumoktól kezdve a mobil eszközökön nézhető iPhon, iPod, iPad formátumokon keresztül az MPEG2 DVD és a MPEG2 Blu-ray –ig bármilyen publikálás rendelkezésünkre áll. Általában a megrendelő dönti el, hogy milyen formátumra van szüksége.

DVD, Blu-ray lemez készítése nem minden vágóprogramból lehetséges közvetlenül. Léteznek DVD, Blu-ray Authoring programok, melyekbe a kész filmet MPEG2DVD, MPEG2 Blu-ray formátumban beimportálva egy statikus vagy mozgó hátterű DVD távirányítóval navigálható több rétegű menürendszer is elkészíthető, akár többnyelvű feliratozással is.

Ellenőrző kérdések

9.1

Milyen színhőmérsékletre kell állítani a kamerát külső és belső felvételeknél?

Mi a bluebox technika?

Hogyan állítana össze egy forgató szettet egy kémiai kutatóintézetben készítendő riporthoz?

Milyen kamera beállításokra kell ügyelni a forgatás megkezdése előtt?

Mikor kell a kamera hangbemenetét line állásba kapcsolni?

Mi az auto fókusz és mi a manuál fókusz?

Mi az auto írisz és manuál írisz?

A kamera beállításáról milyen információk állnak rendelkezésre a keresőben?

Mire való a derítőlap?

Mikor használunk voice mikrofonozást?

Hogyan tároljuk a forgatott anyagot?

Firewire kábelen mekkora távolságra lehet kameraképet továbbítani?

9.2

Mit jelent a non-linearis munkaállomás kifejezés?

Milyen paraméterekkel kell rendelkeznie egy HD utómunka állomásnak?

HD minőségű utómunka elvégezhető-e 4:3 képarányban?

Milyen fő munkafelületei vannak a vágóprogramoknak?

Milyen elemekkel tehetjük látványossá két snitt találkozási pontját?

Hogyan készíthetünk feliratokat?

Hogyan oldhatjuk meg egy filmrészlet fekete-fehér átalakítását?

Hogyan juthatunk jogtiszta zenéhez?

Mi a Multi Camera Editing?

Mi az exportálás? Milyen lehetőségek közül válogathatunk?

Mi a Blu-ray Authoring?