10. fejezet - TELEVÍZIÓS MŰFAJOK

Nagy Ernő

Tartalom

A műfaj, mint forma
A televízió, mint műfaj
A természettudomány kommunikáció műfaja
Ellenőrző kérdések

A műfaj, mint forma

Befogadói oldalról vizsgálva a mozgókép hatásmechanizmusát - a megértés és értelmezés bizonyos szintjéhez szükségünk van műfaji ismeretekre. Először is műfajnak kell számítanunk azokat a felületeket, amelyek hordozzák a mozgóképeinket. Tehát a mozgókép történetében jól szétválaszthatóan műfajteremtő a mozi, a televízió és az internet, valamint az azzal szorosan összefonódó infokommunikációs eszközök világa.

Itt kell, hogy megemlítsük azokat a mozgóképeket, amelyek egyik fentebb felsorolt kategóriába sem férnek bele, mégis léteznek és nézzük őket, de nem beszéltünk még róluk. Ezeket a mozgóképeket azon funkciók hozzák létre, amelyek segítenek bizonyos társadalmi feladatok végrehajtása közben megjelenő, láttatási feladat megoldásában. Ez a technológiai vagy ipari céllal létrejövő mozgóképek világa. Ilyen céllal jön létre például a rendőrség - a modern kori Argosz[60] - által biztonsági kamerákkal megfigyelt, közterületeken készülő, több százezer órányi videofelvétel. Ezek folyamatos gyártása és elemzése biztonságpolitikai tényező és semmi köze nincs a mozgóképi műfajokhoz. Mint ahogy a gyógyászati célokkal történő, orvosi képalkotás[61] is nehezen lenne beilleszthető, a mozgóképi műfajok közé. Ám ez a két alkalmazási forma is alátámasztja azt a Flusser-i elméletet, miszerint ma nehezebb nem képre kerülni mint képre kerülni. Mit is jelent ez? Az elmúlt évtizedek során a nyugati világban nem nagyon született úgy újszülött, hogy még a megszületésének a pillanata előtt ne készített volna róla mozgóképet a társadalom. Ha valamilyen úton-módon mégis megúszta volna ezt, akkor a kórházból hazafelé menet biztosan rögzítette egy térfigyelő kamera a boldog családot.

Visszatérve a kategorizálható műfajokhoz, bármennyire is szerteágazó a műfaji kategorizálás mozgóképi módszertana, mégis a nézőt eligazítja és segítségére van az értelmezésben. Ha a néző felismeri egy adott filmen vagy műsorban azokat a műfaji jellegzetességeket amikkel többé-kevésbé tisztában van, akkor az értelmezési módszereit megfelelteti a műfaj normáinak. Amennyiben egy adott mozgókép műfaji határsértést követ el az alkotói szándékok szerint, akkor számolni kell az értelmezés nehézségeiből adódó általános félreértelmezés esélyével. Itt arra kell gondolni, hogy ha egy mozgókép a kiindulási műfajához képest megváltoztatja például a valósághoz fűződő viszonyát, és mondjuk dokumentumfilmnek jelöli magát, de játékfilmként, szereplőkkel készül el és ezt nem jelzi külön, akkor a nézőnek nagyon résen kell lennie, hogy ne értelmezze félre a látottakat.

Ilyen műfajváltó például az áldokumentumfilm klasszikussá vált példája Jan Svěrák filmje a Ropáci.[62] Az áldokumentumfilm a megjelenése és az első meghőkölések után külön műfajjá vált, nyilván azért, mert a megértést és az értelmezést olyan irányokba képes elvinni, amelyek addig ismeretlenek voltak. A mozgókép eddigi története alatt a műfajteremtők és a műfaji határok módosítóinak a munkássága mindig sok összetevőn múlott, és így eredményezte a mozgókép megújulásának a lehetőségét.

A huszonegyedik században a tömegmédiumok elszaporodásával a nézői figyelem megosztottá vált, nem csak a gigantikus költségvetésű produkciókra figyel a világ. A mozgókép megjelenítő eszközök és csatornák újabbnál újabb megjelenési formái újraértelmezik a tradicionális műfaji felosztást. Az alternatív kommunikációs eszközök megjelenésével a műfajok egyre inkább a nézői igények és szokások függvényévé válnak.